Usvědčen ze lži! Toto si za rámeček Fiala nedá

politika

Majitelé výrobců nápojů v České republice se odhodlali říct pravdu o současné ekonomické situaci i ohledně fungování vládního kabinetu Petra Fialy a o úpadku svobody slova. 

Usvědčen ze lži! Toto si za rámeček Fiala nedá
Ilustrační foto
26. října 2022 - 09:01

Energetická krize dopadá i na ty největší výrobce nápojů v České republice. Jak Kofola, tak Mattoni musí šetřit na materiálu, omezit skladové zásoby, investovat do úsporných technologií. Nevyhnou se ale ani nepopulárním krokům jako je zdražování sortimentu a propouštění zaměstnanců. Situaci jim neusnadňuje ani „obrovská nejistota, kdy neví co bude a podle čeho mají plánovat výrobu“.

Situací se zabýval server lidovky.cz, který upozornil na fakt, že třeba Kofola letos zdražila o 12 % a další, podstatnější vlnu zdražování, teprve chystá. Ceny tentokrát porostou o celých 20 %.

„Růst nákladů je tak výrazný, že pro žádného výrobce není reálné ceny nenavýšit. Průměrně ceny porostou v úrovni tuzemské inflace. Samozřejmě hledáme prioritně úspory a zvyšování vlastní efektivity, protože tržní prostředí je na českém trhu velice konkurenční,“ řekl serveru Lidovky.cz Daniel Buryš, generální ředitel společnosti Kofola ČeskoSlovensko.


Tento trend potvrzuje i Alessandro Pasquale, generální ředitel a majitel společnosti Mattoni 1873. „V letošním roce jsme zatím byli nuceni zvednout ceny o zhruba 20 % napříč celým portfoliem. Obvykle nárůsty v nákladech na spotřebitele nepřesouváme, nicméně současná situace je skutečně výjimečná a neměli jsme jinou možnost,“ řekl Lidovkám Pasquale.

Oba představitelé českých nápojářských gigantů se shodli i v tom, že je v současné době pomoc státu pro firmy a podnikatele životně důležitá.

„Absolutní prioritou průmyslu je stabilita cen energií. Evropa musí najít společné řešení, jinak je úplně zbytečná,“ je přesvědčený ředitel Buryš z Kofoly.

Také jsme psali:

Pro majitele Mattoni je zase důležité především zastropování cen energií. „Dokonce bych řekl, že je zásadnější zastropovat ceny pro průmysl. Pokud začnou firmy vzhledem k nesmyslným cenám energií krachovat, ovlivní to zaměstnanost a ve finále to bude mít zásadní dopad na všechny občany,“ řekl pro Lidovky.cz Pasquale.

„Řítíme se k průšvihu, který bude mít ohromný dopad na všech úrovních, pokud ho nebude vláda správně řešit. Nejde jen o zastropování cen energií pro domácnosti, jde i o systematická řešení pro firmy, které všem těm lidem dávají práci,“ řekl Samaras a dodal, že vláda o dopadech současné krize nemluví na rovinu.

Také jsme psali:

„Vláda o dopadech současné krize nemluví na rovinu a v souvislostech. A firmy zase mají strach mluvit o tom, že jim hrozí krach nebo že se kvůli drahým energiím a nedostatkovým surovinám dostávají do gigantických problémů. Je tak velká autocenzura a obava z upřímnosti, až je to varující,“ varoval Samaras.

Dodejme, že ani úsporná opatření, ani zdražování pravděpodobně krizi v nápojářském byznysu nevyřeší. Firmy se tedy dál snaží hledat úspory kde mohou. Dolů je ale může táhnou i nejistota, která je patrná na každém kroku a upozorňuje na ni i výkonná ředitelka Svazu výrobců nealkoholických nápojů Veronika Jakubcová.

„Vysoké náklady na energie, suroviny, lidskou práci je jedna věc, ale zcela zásadní potíž je ta obrovská nejistota. Nejhorší je, že nikdo neví, co bude. Nevíte, podle čeho plánovat příští rok, podle čeho chystat výrobu,“ vyjádřila se Jakubcová velmi kriticky ohledně současné situace.

(nov, prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?