Už si nepřečtete nedělní komentář: Zemřel Jaroslav Bašta

politika

Mnoho lidí svým odchodem zarmoutil a naopak mnohé "Moravce" a jemu podobným udělal radost: Už není poslancem… Jaroslav Bašta zemřel.

Už si nepřečtete nedělní komentář: Zemřel Jaroslav Bašta
Jaroslav Bašta
8. dubna 2024 - 10:48

Jeho pravidelné nedělní komentáře na našem webu Prvnizpravy.cz psal Jaroslav Bašta od roku 2009 až do začátku své nemoci, byly věcné a adresné a hlavně hodně čtené.

Jeden z jeho posledních komentářů:


A před tím jeden z posledních maiů, který jsem od něj dostal (RP)

Dnes to stojí za pendrek,
ale pokusím se něco napsat zítra, až se trochu vzpamatuju.
Neslibuju to napevno.
 
J. B.

 

Jaroslav Bašta při křtu své knihy na oblíbeném Rabštejně

Jaroslav Bašta, významný český politik, diplomat a disident za období normalizace, zemřel po dlouhé nemoci.

Jaroslav Bašta, narozený 15. května 1948 v Plzni, měl bohatou kariéru, která zahrnovala práci v archeologii, odpor proti komunistickému režimu, významné politické a diplomatické posty po sametové revoluci až po nedávnou prezidentskou kandidaturu.

V 70. letech byl Bašta perzekvován komunistickým režimem za svou účast ve studentském hnutí, což vyústilo ve vězení a následnou práci v disentu, kde se podílel na aktivitách Charty 77. Po sametové revoluci zastával klíčové role ve správě tajných služeb a lustrační komisi.

V politické aréně působil jako poslanec za ČSSD a později za SPD, byl ministrem bez portfeje ve vládě Miloše Zemana a reprezentoval Českou republiku jako velvyslanec v Rusku a na Ukrajině. Jeho prezidentská kandidatura v roce 2023, kdy kandidoval za SPD, skončila se ziskem 4,45 % hlasů. Baštova odbornost a zkušenosti z archeologie a jeho veřejné služby mu získaly respekt v akademických a politických kruzích.

Jaroslav Bašta psal dlouhá léta exkluzivní komentáře pro redakci našeho serveru Prvnizpravy.cz. Byl jeden z prvních, kdo se postavil na odpor proti vládě, když po začátku ruské invaze na Ukrajinu nezákonně zablokovala několik pro ní "nepohodlných" zpravodajských serverů, včetně toho našeho.

„Je zapotřebí, aby česká vláda situaci s válkou na Ukrajině nezneužívala k tomu, aby cenzurovala vyjádření opozice,“ prohlásil tehdy Jaroslav Bašta.

Bašta čelil zdravotním problémům, o kterých bylo poprvé veřejně informováno v květnu 2023, kdy byl hospitalizován a uveden do umělého spánku. Navzdory pokusům o léčbu jeho stav zůstal kritický až do jeho smrti.

Jeho přínos české politice, diplomacii a boji za demokracii zůstává významnou součástí jeho odkazu. Baštova rodina, přátelé a obdivovatelé truchlí nad jeho ztrátou, ale jeho životní dílo a hodnoty, které zastával, zůstanou důležitou součástí české historie.

„Dovolte mi věnovat tichou vzpomínku dnes zesnulému člověku Jaroslavu Baštovi. Jednomu z posledních skutečných disidentů předlistopadové éry, právě proto velmi citlivě vnímajícímu návrat totalitních praktik v době, o níž jsme doufali, že bude jiná. Jaký byl Jaroslav Bašta? Lidský, chápavý, vzdělaný a přemýšlivý. Proto byl pro mě především člověkem. Měl jsem možnost s ním několikrát spolupracovat a velmi jsem si ho vážil. Čest jeho památce," vyjádřil svou soustrast vojenský expert a bývalý ředitel Národního úřadu pro vyzbrojování Jaroslav Štefec.

Za celou redakci bychom rádi vyjádřili upřímnou soustrast pozůstalým a čest jeho památce.

(rp, prvnizpravy, foto: rp)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 62%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif