Válek sliboval, problém trvá. Penicilin stále na příděl

politika

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) již delší dobu slibuje nápravu ohledně nedostatku léků. Zatím se ale bohužel obavy lidí jen stupňují a situaci nevidí optimisticky ani distributoři léků či samotní lékárníci. 

Válek sliboval, problém trvá. Penicilin stále na příděl
Vlastimil Válek, ministr zdravotnictví
11. října 2023 - 07:03

Antibiotikum penicilin do většiny lékáren již dorazilo, zbytek nejpozději ve středu obdrží od distributorů z nové zásilky 52 tisíc balení od firmy BB Pharma. Pacienti ale za tento lék zaplatí zhruba o sto korun víc. Pro lékárníky zůstává obtížně dostupný, dostávají ho dál pouze na příděl, stejně jako nižší stovky jiných nedostatkových léčiv.

Rozvoz penicilinu zahájili distributoři v pondělí, malá lékárna ve Vrbně pod Pradědem na Bruntálsku si ale musela na dodávku počkat do úterního rána.

„Přišlo nám deset balení penicilinu v tabletách pro dospělé a překvapilo nás, že doplatek pro pacienty je šestkrát vyšší než u starších balení. Nicméně zdražení jsme čekali a je to krok správným směrem, jinak by se výrobci nevyplatilo k nám léky dovážet,“ prohlásil nedávno pro MF Dnes majitel nezávislé vrbenské lékárny a současně předseda Grémia majitelů lékáren Marek Hampel.

Že penicilin zdraží, bylo jasné. Právě kvůli jejich nízké ceně totiž BB Pharma před pár měsíci přerušila dodávky léku registrovaného v Česku a s povolením ministerstva zdravotnictví dovážela pouze penicilin registrovaný na Slovensku. Protože i další dva velcí dodavatelé měli výpadky, lék chyběl.


Teprve poté, co stát od 1. října zvýšil úhradu léku pro držitele registrace, BB Pharma své dodávky obnovila a minulý týden dovezla prvních 52 tisíc balení.

„Požádali jsme o navýšení maximální ceny pro výrobce. Nový sazebník začne platit 1. října, pak opět začneme dodávat V-Penicilin registrovaný v Česku. Zdražila totiž účinná látka a my nemůžeme léky prodávat pod výrobní náklady,“ vysvětloval nedávno v MF Dnes šéf dodavatelské firmy BB Pharma Jiří Volf.

V lékárnách teď mohou pacienti přechodně zažívat paradoxní situace, kdy za různá balení stejného léku zaplatí jinou cenu. Podle Hampela se doplatky pacientů za starší balení penicilinu pohybují od 18 do 22 korun, vyšší částku dopláceli pacienti za léky o síle 0,8 milionu jednotek. Kolik bude činit doplatek za nový lék o nižší síle, ale Hampel zatím netuší, protože tento typ penicilinu mu dosud nepřišel a objednat se nedá.

NEDOSTATKOVÉ LÉKY

„U nedostatkových léků je to ale jiné. Penicilin a nižší stovky dalších léků, které mají výpadky, můžeme nyní lékárnám dodávat pouze na příděl. Na základě záznamů, které musejí ručně zpracovávat naši zaměstnanci. To je pro nás extrémní zátěž,“ uvedl šéf distribuční farmaceutické firmy Pharmos.

Psal jsme:

Podle něj jsou teď největší výpadky kromě penicilinu například u antihistaminik, což jsou léčiva na alergie, nevolnost či jiné potíže. Problém bývá i s dostupností léků na deprese, obezitu, cukrovku, snížení tuků či tlaku a další nemoci.

(hýbl, prvnipravy.cz, foto: repro: ovm)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Měla by Danuše Nerudová odstoupit z kándidátky STANu do eurovoleb?

Ano 71%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif