Válka na Ukrajině od počátečního vyčerpání po přesné údery

politika

Ruská invaze na Ukrajinu, která začala v roce 2022, je považována za první globální vojenský konflikt vysoké intenzity od konce studené války. Jak se vyvíjelo a vyvíjí "moderní válčení" na Ukrajině?

Válka na Ukrajině od počátečního vyčerpání po přesné údery
Ilustračí foto
24. března 2024 - 06:05

Konflikt přinesl s sebou rozsáhlé ověření moderních vojenských systémů a taktik vyvinutých během posledních třiceti let, a ukázal výrazně odlišné výsledky mezi dvěma hlavními ofenzívami ruské armády.

V říjnu 2022 se město Bachmut, do té doby spíše nevýznamné, stalo epicentrem intenzivních bojů. Tehdejší velitel ruských speciálních vojenských operací, Sergej Surovikin, se rozhodl pro brutální strategii vyčerpání, nasazováním velké síly proti tomuto strategickému místu. Cílem bylo oslabit životní síly protivníka a zabránit dalším protiofenzívám podobným té, která se odehrála v Charkově. Po 224 dnech intenzivního boje se Rusku podařilo v květnu 2023 získat nad Bachmutem plnou kontrolu, přičemž město bylo prakticky přeměněno v ruinu.

Americký deník The New York Times popsal bitvu o Bachmut jako konflikt, ve kterém obě strany používaly munici s intenzitou nevídanou za desítky let. Bojové zákopy se staly peklem na zemi, městské budovy byly zcela zničeny a pole připomínala svou propastností povrch měsíce.



Navzdory ohromujícímu rozsahu konfliktu, denní spotřeba tisíců dělostřeleckých granátů měla často malý taktický význam, přičemž náklady na ně byly enormní. Rusko, které na začátku války mělo v zásobě miliony granátů, se v druhé polovině roku 2023 dostalo do bodu, kdy muselo hledat nové zdroje munice. Ukrajina byla z velké části zásobována municí od Spojených států, přičemž spotřebovala přes 1,2 milionu kusů, což výrazně zvýšilo ceny na trhu. Cena 155mm dělostřeleckých granátů, která byla před válkou kolem 2000 dolarů za kus, se nyní vyšplhala na více než 8600 dolarů.

Oproti tomu, nedávná ruská ofenzíva v Avdijivce ukázala značně odlišný přístup. Přestože těžké dělostřelectvo zůstalo klíčovou součástí podpory, nasazení většího množství řízených bomb změnilo dynamiku boje. Tyto přesné údery, zaměřené především na strategické cíle, jako byla Avdijivská koksárenská továrna, značně zvýšily efektivitu ruského postupu a přispěly k rychlejšímu obsazení klíčových pozic.

Rusko tedy postupovalo metodicky, přičemž na dobytí koksárenského závodu v Avdijivce potřebovalo méně než 20 řízených bomb. Ukrajinská strana nejenže ztratila pozici, ale také utrpěla významné ztráty na životech. Pouze 15. února zemřeli dva podplukovníci a dva kapitáni, což vedlo k domněnce, že bylo zasaženo velitelské středisko řízenými bombami. Tato taktika "oloupávání cibule", ačkoli není neobvyklá, nabývá nového rozměru díky precizním a silným úderům řízených bomb. Ve skutečnosti je válka vždy spojením ohnivé síly a přesnosti. Ačkoliv tradiční dělostřelectvo má stále své místo na bojišti, v éře dronů, kdy i mobilní děla musí po několika výstřelech rychle změnit polohu, se zdá, že účinnost a síla konvenčního dělostřelectva nedosahuje úrovně řízených bomb.

Psali jsme:

Masivní spotřeba munice oběma stranami v podstatě spočívala ve střelbě na maximální dostřel s cílem dosáhnout oblastního krytí a tlaku, nikoli precizních úderů. To znamená, že útočník, spoléhající pouze na konvenční dělostřelectvo, má obtíže cílit přesně a tudíž pokračovat v postupu. Naopak, řízené bomby shazované z letounů Su-34, ačkoli v menším množství, byly cílené především na živou sílu a klíčové pozice nepřítele, čímž byla jejich efektivita neúměrně vyšší.

Zavedení ruského systému sledování pomocí dronů, který dokáže citlivě identifikovat a předávat informace z bojiště, je základem pro efektivní použití řízených bomb. V současnosti se Ukrajina snaží útočící ruské dělostřelectvo odrazit, ale vůči řízeným bombám se zdá být bezmocná, a dokonce ztracená.

Nedávný pokus o přepadení ruských letounů Su-34 s pomocí systémů Patriot může být považován za jeden z nejagresivnějších protiútoků, avšak jeho účinnost byla omezená. Na jednu stranu má Rusko mnoho dalších letadel schopných nést řízené střely, a i kdyby byly Su-34 ztraceny, Su-30SM by mohly snadno převzít jejich roli. Na druhou stranu, rizika takových vysokorizikových přepadů jsou značná, což dokládá zničení dvou systémů Patriot krátce po akci, což představuje vysoké ztráty.



Celkově se zdá, že ukrajinské síly zatím nenašly účinný způsob, jak se vypořádat s ruskou taktikou kombinování konvenčního dělostřelectva a řízených bomb, což je hlavní důvod, proč se Ukrajina po téměř dvouleté obraně Avdijivky nyní musela pod tlakem méně než 600 řízených bomb stáhnout. Ukrajina reaguje na tuto situaci vývojem a testováním vlastních řízených munice, což ukazuje snahu o zvýšení své obranné schopnosti proti ruským silám. Kritickým aspektem pro další vývoj konfliktu bude, zda se Ukrajině podaří účinně využít tyto nově vyvinuté řízené bomby a zda Rusko najde způsob, jak tuto hrozbu potlačit.

Konfrontace mezi taktikou masivního dělostřeleckého bombardování a precizními údery řízených bomb představuje významný posun v moderním válečnictví. Zatímco tradiční dělostřelectvo může pokrývat široké oblasti, absence přesnosti znamená, že jeho schopnost zasahovat klíčové cíle je omezená. Využití řízených bomb a pokročilých sledovacích systémů poskytuje možnost zasáhnout nepřítele přesněji a s větším dopadem, což mění dynamiku bojiště.

Tato evoluce způsobů vedení války také naznačuje důležitost technologické inovace a adaptace. Schopnost rychle reagovat na výzvy a vývoj na bojišti může rozhodnout o výsledku konfliktů. Ukrajinská snaha o integraci řízené munice do svého arzenálu signalizuje uznání tohoto faktu a snahu udržet krok s moderními vojenskými technologiemi.

Další klíčový faktor v této rovnici je mezinárodní podpora, která hraje zásadní roli v schopnosti obou stran udržet si vojenskou převahu. Pokračující dodávky zbraní a munice od spojeneckých zemí mohou značně ovlivnit schopnost Ukrajiny čelit ruské převaze a zároveň posílit její schopnost provádět precizní údery.

V konečném důsledku se ukazuje, že v moderním konfliktu není klíčovým faktorem pouze množství, ale především kvalita a přesnost vojenského vybavení. Bitva mezi Ukrajinou a Ruskem tak odhaluje nejen současnou realitu válečného konfliktu, ale také naznačuje, jak se budou budoucí konflikty vyvíjet a jaké faktory budou rozhodovat o jejich výsledku.

(hýbl, prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 67%
transparent.gif transparent.gif
Ne 16%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif