Válka není hra, Sněmovno jednej! Politici apelují na poslance

politika

Francouzký prezident Emmanuel Macron vypustil ze svých úst třaskavou informaci o tom, že by nebylo "od věci" vyslat na Ukrajinu vojáky NATO či ze členských zemí EU. A odezva na sebe nenechala dlouho čekat.

Válka není hra, Sněmovno jednej! Politici apelují na poslance
Michal Hašek (PRO)
28. února 2024 - 07:03

„Žádám jako občan České republiky poslankyně a poslance PSP ČR, aby dnes zařadili na program sněmovní schůze mimořádný bod “Pomoc České republiky Ukrajině”. V rámci něj, ať vláda i opozice jasně deklarují jakou pomoc jsme připraveni jako stát Ukrajině dále poskytovat a jak to bude i s otázkou případného budoucího zapojení našich ozbrojených sil po včerejším summitu EU a NATO v Paříži. Sněmovna by se měla vyjádřit usnesením, aby bylo občanům zcela jasné kdo co podporuje či nepodporuje," uvedl advokát a bývalý hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek, kterého se svým vyjádřením následovala senátorka Jana Zwyrtek Hamplová.

„Žádejme jasné sdělení české vlády. Ihned. Macron potvrdil, co říkal premiér Fico. Že skutečně se uvažuje o tom zapojit vojska NATO, tedy i naše vojáky, přímo do konfliktu na Ukrajině, ale že na tom “pouze” (!!!) není shoda. Vojska NATO, pokud se nemýlím, mají  za úkol bránit své členy v případě jejich napadení. Žádného z členských států NATO ale nikdo nenapadl. Vyslat vojska NATO proti Putinovi by bylo porušením všeho a de facto vyhlášení války Rusku ze strany NATO.



Absolutně nerozumím tomu, že někdo vůbec může tímto směrem uvažovat, protože ta úvaha by v případě realizace byla vyvoláním války s Ruskem. Fico věděl, že to bude tématem, a proto svolal bezpečnostní radu státu, vyslovil velmi vážné obavy a poté ze strany Slovenska kategorické “ne”.

Co udělala česká vláda? Vyslovilo neurčitý příslib ústy Fialy, kterým reagovala na údajné slovenské spekulace. Zase nám lžou. Žádejme jasné sdělení, co se projednávalo v Paříži, a jaký byl a je jasný postoj české vlády. Ihned. Nasazení vojáků NATO na Ukrajině je totiž vyhlášením války Rusku," napsala na svém facebooku senátorka Jana Zwyrtek Hamplová.

K otázce účasti našich vojáků ve válce na územní Ukrajiny se vyjádřil i lékař a poslanec za hnutí ANO Jiří Mašek.

„Zdravím všechny, četli jste to? Na vyslání spojeneckých vojáků na Ukrajinu podle Macrona shoda není, „vyloučit však nelze nic“. Já jen dodám že zběhů z Ukrajiny je nejen u nás ale v celé Evropě dost. Stačí aby se vrátili domů a bránili svoji vlast?

Psali jsme:

Poslat je zpět, na to nemají evropští lídři koule. Teda, že zrovna Macron, Putinův a Merkelové starej kámoš, chce vtáhnout Evropu do války … to je zajímavé. Neuvěřitelné, co se právě děje. Lidi probuďe se, to fakt není přiblblej seriál na ČT, to je realita.

A vtahují nás do ní politici, které jsme si zvolili. Bohužel se mezi ně řadí i Fiala a Tusk. Tak premiéři V4 vy fakt chcete válku? Dnes jednáte, tak u toho myslete hlavně na zájmy obyvatel svých zemí. Ti preferují mírové řešení," rozčílil se ve svém vyjádření na facebooku Mašek.

(böhm, prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 66%
transparent.gif transparent.gif
Ne 17%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif