Vláda pro firmy žádnou pomoc nechystá, zuří Okamura

politika

Předseda SPD Tomio Okamura se ostře pustil do vlády ohledně toho, jakým způsobem poškozuje český průmysl. Zatímco jiné vlády firmám v době energetické krize pomáhají, naše vláda podle Okamury nedělá nic a firmám škodí. 

Vláda pro firmy žádnou pomoc nechystá, zuří Okamura
Tomio Okamura, předseda SPD
15. listopadu 2023 - 07:03

„Kvůli katastrofální politice Fialovy vlády a Green Dealu Evropské unie a předraženým energiím je průmysl na Ostravsku na pokraji katastrofy. Situace způsobila nejistotu okolo hutě Liberty. Ta na konci října na čas odstavila vysokou pec a zatím to nevypadá, že by se měla naplno rozjet. Je v režimu teplého útlumu. Stop Fialově vládě, stop Green Dealu EU a stop zdražování energií! Fialova vládní pětikoalice bohužel nepomáhá a jen škodí. Polsko, Slovensko i Německo budou i v příštím roce ulevovat lidem a firmám od drahých energií. Česká vláda ale žádnou pomoc pro naše občany a firmy nechystá.

Na šest tisíc hutníků z ostravské společnosti Liberty žije v nejistotě. Stejně tak je na tom i dalších více než 20 tisíc lidí z firem na severní Moravě a ve Slezsku, jejichž podnikání s Liberty nějak souvisí. Největší česká huť má vážné problémy a poslední vysoká pec zůstává v takzvaném režimu teplého útlumu. Hejtman Moravskoslezského kraje proto svolal mimořádnou tripartitu a chce, aby mu vedení podniku do týdne předložilo strategický plán. Informovala o tom CNN Prima News.



"Všechny energeticky náročné firmy zvýšení cen zasáhne významně. Na Ostravsku to jsou zejména firmy ocelářské, papírenské, sklářské,“ uvedla viceprezidentka Svazu průmyslu a dopravy Kateřina Kupková. Odboráři plánují na 27. listopadu velkou demonstraci, určitě prý na ní nebudou chybět ti z Liberty.

Současná polská vláda oznámila, že hodlá prodloužit zmrazení cen elektřiny domácnostem do příštího roku. Nynější polská vláda pro letošek zmrazila ceny elektřiny na úrovních konce roku 2022. Zmrazení cen elektřiny v příštím roce na dalších šest měsíců a na dvanáct měsíců v případě cen plynu slibuje také možná nová vládnoucí koalice vedená Donaldem Tuskem.

Na Slovensku jsou jako v Polsku ceny energií zastropované mírně nad úrovní roku 2022. Slovenské domácnosti tak letos platí jedny z nejnižších cen v EU.

Psali jsme:

A německá vláda oznámila, že v příštím roce pomůže podnikům v zemi s platbami energií v objemu zhruba 300 miliard korun. To je, po přepočtu na velikost ekonomiky a dle podílu průmyslu v ní, jako kdyby česká vláda pomohla v příštím roce tuzemským podnikům v rozsahu přibližně 30 miliard korun. České podniky ale od české vlády nedostanou žádnou podporu. Naopak, regulovaná složka cen elektřiny jim má stoupnout až o stovky procent. To naše firmy a podniky dostane do konkurenční nevýhody," poznamenal ke zdražování energií a ohroženbí českého průmyslu na sociální síti facebook předseda SPD Tomio Okamura.

(hýbl, prvnizpravy.cz, foto: repro: cnn prima)


Anketa

Měla by Danuše Nerudová odstoupit z kándidátky STANu do eurovoleb?

Ano 74%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 12%
transparent.gif transparent.gif