Vláda schválila nového šéfa armádních špiónů

politika

Armáda má nového šéfa špiónů. Novým ředitelem Vojenského zpravodajství se stane Petr Bartovský, který má zkušenosti jak z Armády ČR, tak Vojenského zpravodajství, u kterého slouží už třiadvacet let.

Vláda schválila nového šéfa armádních špiónů
Členové vlády ČR
26. dubna 2024 - 06:30

Novým ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ) bude Petr Bartovský, vláda ve středu schválila jeho jmenování. V tiskové zprávě o tom informovalo ministerstvo obrany. Bartovský nahradí Jana Berouna, který VZ řídí od roku 2014 a jemuž v říjnu zanikne služební poměr vojáka z povolání. Šéfa VZ jmenuje ministryně obrany se souhlasem vlády a po projednání ve sněmovním výboru, kde kandidáta šéfka resortu obrany Jana Černochová (ODS) představila v úterý.

„Novým ředitelem Vojenského zpravodajství se stane profesionál, který má zkušenosti jak z Armády ČR, tak Vojenského zpravodajství, u kterého slouží 23 let,“ uvedla ve středu ministryně obrany Jana Černochová. Nástupce Berouna hledala podle svých slov záměrně v řadách příslušníků VZ v souladu s kariérním řádem a s důrazem na zajištění kontinuity.

„Jsem přesvědčená, že brigádní generál Petr Bartovský je právě tím nejvhodnějším kandidátem,“ dodala Černochová, podle které je změna v čele Vojenského zpravodajství „evolucí, nikoli revolucí“.



Termín, ke kterému Bartovský ve funkci Berouna vystřídá, určí Černochová po dohodě s nastupujícím a končícím ředitelem. 

„Chci, aby bylo rozhodnuto s dostatečným časovým předstihem a aby byla zachována kontinuita, která je v současné době a v současné bezpečnostní situaci nezbytná,“ zmínila. Jmenování nového ředitele se podle ministryně uskuteční předtím, než Berounovi v říjnu zanikne služební poměr vojáka z povolání.

Bartovský v úterý poslancům mimo jiné řekl, že chce zachovat kontinuitu. Mezi jeho cíle patří zvýšení vnitřní koordinace služby tak, aby její schopnosti a kapacity byly maximálně využity. Chce také zintenzivnit a zvýšit spolupráci českých bezpečnostních složek, tedy VZ, Bezpečnostní informační služby, Úřadu pro zahraniční styky a informace a policie. Pokračovat hodlá v aktivitách souvisejících s podporou Ukrajiny, informoval server České televize.

Psali jsme:

Bartovský má hodnost brigádního generála, vojákem z povolání je od roku 1994. V armádě působil ve velitelských a štábních funkcích v podřízenosti prvního armádního sboru a Velitelství pozemních sil. V roce 2001 nastoupil k Vojenskému obrannému zpravodajství, služba se o čtyři roky později transformovala ve Vojenské zpravodajství. Ve VZ zastával několik vedoucích pozic, byl také na misích v Kosovu a Bosně a Hercegovině. Je držitelem prověrky na stupeň Přísně tajné.

(dan, prvnizpravy, screen: ct24)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 60%
transparent.gif transparent.gif
Ne 21%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif