Za pokusem svrhnout vládu je závist, tvrdí premiér Fiala

politika

Premiér Petr Fiala si myslí, že by Sněmovna mohla využít čas a energii lépe, než se zabývat hlasováním o nedůvěře. Výtky opozice na adresu kabinetu vnímá Fiala jako příznaky strachu a závisti, že nynější vláda je úspěšnější než ta minulá.

Za pokusem svrhnout vládu je závist, tvrdí premiér Fiala
Petr Fiala, premiér ČR
18. října 2023 - 06:30

„Moje vláda je vládou na svém místě. Úspěšně měníme ČR k lepšímu a napravujeme nečinnost nebo dokonce selhání předcházejících vlád,“ uvedl premiér při hodinovém projevu ve Sněmovně. Podotkl, že na vládu útočí zejména jeho předchůdce ve funkci. „Vláda Andreje Babiše a on osobně nedělali nic pro naši bezpečnost a pro naši prosperitu. Svou nečinností a chaotickými rozhodnutími je naopak ohrožovali,“ prohlásil šéf vládního kabinetu Petr Fiala.

Premiér dále konstatoval, že Babišovi na českém státě nikdy nezáleželo a záležet nebude, protože do politiky šel jen kvůli tomu, aby zlepšil podmínky pro své podnikání. 

„Svou funkci chápal hlavně jako způsob, jak posílit své zisky,“ pokračoval premiér s tím, že poslanci by si měli podle něj před hlasováním o nedůvěře vládě představit, jak by Česko čelilo důsledkům ruské agrese na Ukrajinu v případě, pokud by u vlády byly nynější opoziční strany, které chtějí kabinet svrhnout kvůli tomu, že vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) „legálně vlastnil zabezpečený telefon“. Že tuto skutečnost ministr Rakušan předtím, než se to provalilo, zamlčoval, už premiér nezmínil. 


Opozice viní ministra z toho, že měl mobilní telefon se stejnou šifrovací aplikací, jakou používali lidé spojovaní s korupční kauzou Dozimetr. Předsedkyně poslanců ANO Alena Schillerová to označila za možné prorůstání organizovaného zločinu do vlády. Fiala se proti tomu ohradil. Uvedl, že Rakušan má nadále jeho plnou důvěru, a terčem útoků je mimo jiné kvůli tomu, že zvládl uprchlickou krizi a má dobré výsledky s bojem proti migraci, kterou podle premiéra opozice potřebuje, aby mohla strašit své voliče.

„Útoky na místopředsedu vlády Rakušana, útoky na moji vládu a veškerá negativa, která opozice v této náročné době šíří, jsou ve skutečnosti symptomem závisti a strachu. Strachu z toho, že naše vláda je nyní, už po necelých dvou letech, úspěšnější, než byla vláda minulá. A to navzdory nepříznivým výchozím podmínkám a všem mimořádným okolnostem,“ uvedl Fiala s tím, že to není vychloubání, ale konstatování faktů.

Na rozdíl od premiéra vnímají situaci zcela jinak představitelé parlamentní i mimoparlamentní opozice. A ve svých vyjádřeních přikládají argumenty, proč důvody k oslavám rozhodně nejsou na místě. 

Psali jsme:

„Když sleduji výsledky naší vlády, jejíž šéf se přirovnal k trenérovi Liverpoolu, a výsledky naší fotbalové reprezentace v Albánii, tak si říkám, jestli by nestálo za to, aby si ty posty Fiala se Šilhavým prohodili.
Myslím, že by to nemohlo být horší. Tedy alespoň ve vládě. Reprezentace by totiž pod Fialou asi prohrála i s Vatikánem," okomentoval Fialovo vládnutí šéf PRO Jindřich Rajchl. 

Předseda hnutí Přísaha Robert Šlachta si zase neodpustil napsat pár slov ohledně ministra vnitra Víta Rakušana.

„Rakušan by měl skončit. A to nejen kvůli Dozimetru. Taky kvůli migraci i České poště. Stejně tak by měla skončit Jana Mračková Vildumetzová, která využívala auto v kampani od lidí napojených na Dozimetr. A teď se ukázalo, že roky bydlela ve vile, kterou vlastní blízké okolí Zakaríi Nemraha. A odstěhovala se až když Zakaríu zatkla policie. Majitel té vily navíc dostal 10 let za daňové úniky. Není možné roky využívat benefity z takto korupčního a kriminálního prostředí a zároveň se tvářit, že se mě to netýká," napsal na svém facebooku Šlachta. 

„100 minut. Tak dlouho jsem dnes mluvil ve Sněmovně o tom, jak Fialova vláda amatérů ničí tuto zemi. Ale o jejich neschopnosti bych mohl mluvit ještě hodiny. Máme jednu z nejvyšších inflací v Evropě, vysoké ceny energií, v lékárnách chybí léky, Česko je stále méně bezpečné. A teď vám všem zvýší daně," okomentoval schůzi Sněmovny expremiér a předseda ANO Andrej Babiš a odkázal čtenáře na jeho celý projev

„Od 1.1.2018 do 1.1.2023: HDP vzrostlo o 25,4 %, příjmy státního rozpočtu vzrostly o 15,70 %, náklady státního rozpočtu vzrostly o 41,67 %. Problém opravdu není na straně příjmů. Zvedat daně za této situace je nesmysl. Problémem jsou totiž giganticky rostoucí výdaje," okomentoval hospodaření státu předseda Svobodných Libor Vondráček. 

(dan, prvnizpravy.cz, foto: repro: ovm)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Měla by Danuše Nerudová odstoupit z kándidátky STANu do eurovoleb?

Ano 72%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 13%
transparent.gif transparent.gif