Zbořil: Evropou obchází strašidlo demonstrací a stávek

politika

<< NĚCO Z HISTORIE >> V současné době probíhají různé demonstrace a stávková hnutí, ať už to jsou zemědělci, strojvůdci nebo letecký personál, ale mohli bychom si připomenout, že to není ojedinělý jev v historii, takové stávky už byly.

Zbořil: Evropou obchází strašidlo demonstrací a stávek
Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz
13. března 2024 - 02:20

Můžete nám k tomu něco říct pane Zbořile?

„Už jsme jednou vzpomínali „Selskou válku“ v Německu, v Rakousku a vlastně v celé střední Evropě, , která propukla jako masové hnutí v 16.století. Byla částečně a dočasně krytá protestantismem. I když Martin Luther proti této „Selské válce“ nakonec vystoupil a kritizoval ji jako vzpouru,“ říká Zdeněk Zbořil v úvodu rozhovoru pro Prvnizpravy.cz.

Industializace jako spouštěč stávek…

„Hlavně počátkem industrializace ve všech evropských zemích, tam, kde dochází k velkému rozvoji průmyslu, to znamená v Anglii, Francii, později v Německu a Rakousku, se rodí nové formy protestních hnutí, které mají v roce 1848 povahu národních hnutí. Mluví se tehdy o „jaru národů“, ale pak následují také boje proti vykořisťování, za časově omezenou pracovní dobu, později boje za volební práva žen, za jejich rovnoprávnost. Vlastně se od roku 1848  protestní akce nezastavily a často se projevovaly jako revoluce a povstání.


U nás máme krásný obraz tohoto jevu ve slavném fejetonu Jana Nerudy „První máj 1890“, kde se oslavuje přímo masové hnutí. „Jak bylo pozoruhodné, když slyšel, jak kroky demonstrujících otřásají dlažbou ulic a starým světem“. I když se ty otřesy odehrávaly spíše ve Francii a později v Německu. A daly vzniknout I. internacionále, II. internacionále a také slávě Karla Marxe a Bedřicha Engelse,“ pokračuje Zdeněk Zbořil.

Protesty neskončily, naopak…

„A nezapomeňme, že ta masová protestní hnutí vlastně později nepřestala a vedla k různým konfliktům v Evropě a k válkám. A bylo to i v době, kdy lidé si mysleli, že už tato fáze vzpoury je překonaná, že podoba toho masového organizování protestů je historií. A historie ukazuje, že to téměř celá dvě století zdaleka nebylo tak jasné.  Komunistický manifest začíná heslem „Evropu obchází strašidlo komunismu!“ Dnes bychom k tomu mohli přidat ještě to  originální „…nechť se třesou panující třídy!“, protože „Evropou obchází strašidlo demonstrací a stávek“. A neměli bychom zapomínat, že ti dnešní demonstrující mají na svých traktorech státní vlajky nebo národní vlajky, a že mezi nimi nejsou vlajky ani Evropské unie, ani Ukrajiny. To znamená, že protest, nebo ti protestující, dávají najevo, že jsou vlastenci a že jim jde o jejich národní zájmy,“ upozorňuje Zdeněk Zbořil.


(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX



Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 64%
transparent.gif transparent.gif
Ne 18%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif