Zbořil: Jak říkal Švejk: Na bojišti se situace mění každým dnem

politika

<< VIDEO >> Končíme rok a během tohoto roku můžeme pozorovat, že buď se mění situace na frontě na Ukrajině a nebo se mění zprávy, referování, o této situaci.

Zbořil: Jak říkal Švejk: Na bojišti se situace mění každým dnem
Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz
30. prosince 2023 - 02:20

Můžete nám k tomu něco říct pane Zbořile?

„To je velmi zajímavé, protože za ten rok se toho stalo tolik. Od zpráv, které byly považovány za dezinformace podle toho barbarského českého politického slovníku. Byly zakazovány takzvané dezinformační weby jen proto, že řekly to, co se pak za několik týdnů stalo skutečností. Do dneška snad jedinou konstantou v tomto referování je,  že ruská armáda, nebo-li takzvaní Rusové, střílejí každodenně obrovské množství dronů nebo dálkově řízených střel. Je jich obvykle okolo třiceti, někdy jen dvacet devět, ale někdy také, jak si z toho dělají už dnes lidé legraci, jich je sestřeleno třicet jedna. To je docela dobrá anekdota, která ilustruje to, jak vlastně se o Ukrajině, a válce na Ukrajině, a o lidech na Ukrajině, referuje.

 
Zdá se mi, že zejména Česká televize se jako čert kříže bojí obrazového zpravodajství. Zejména a hlavně toho, že by musela uvádět z jaké doby to její monotematické obrazové zpravodajství je. Výjimečně se dá najít odkaz alespoň  na to, že se jedná o ilustrační záběr.  Většinou se dodnes u nich opakují téměř stejné záběry na domy, které byly zasaženy nějakou střelou. Kde to bylo, proč to bylo a jak k tomu došlo se nedovíme. Pak se samozřejmě stane, že naše armády, jak to známe z „Ostře sledovaných vlaků“,  hlavně vítězí a ustupují do předem připravených pozic. Ale současně vidíme, jak jsou ničena nějaká většinou anonymní města, vesnice, pole, louky, lesy. Podle zpravodajů tam umírají statisíce vojáků na ruské straně, takže Ruská federace bude pomalu bez vojska, ale přesto stále útočí. Zdá se, že jejich směřování je na Charkov a  Oděsu,  i když s výhybkou přes Podněstří nebo nějak okolo této oblasti. Ale myslím si, aniž jsem válečný zpravodaj,  že Oděsa a Charkov jsou dvě důležitá centra, kde válka může také skončit. Ale to nevíme, jen můžeme tušit, že by to definitivně znamenalo, že Ukrajina je na tom vojensky a strategicky velmi špatně. A není to zase jen “dezsinformace“, která se brzy stane „informací“? konstatuje Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz.

Každá z válčících stran má svou propagandu....

„Ale mně nejde jen o situaci na frontě, protože v každé válce se lže a vymýšlí se všelijaké plány. Dokonce i podle rytmu rétoriky tohoto zpravodajství můžeme zjistit, jestli taková informace pochází ze Spojených států nebo z Velké Británie, nebo od našich samodělných výrobců zpráv. Ale nemůžeme se potom ani divit, že i naši političtí představitelé, významní političtí představitelé, se dopouštějí takových nepřesností, nebo směšných nepřesností, jako ministr zahraničí Lipavský, který nám 24. června odcházejícího roku oznámil, že se chystá jet na dovolenou na Krym. Že tam jsou krásná VIP střediska, která pamatují ještě carské doby, a že už přemýšlí, kde sehnat letenku. On to jistě řekl v nadsázce, ale ta nadsázka byla dost hloupá, protože kdyby se někdo podle jeho informací chtěl zařídit (je to přece jen MZV středně velkého evropského státu, zároveň členského státu NATO), tak by třeba České aerolinie, nebo jiní přepravci turistů, mohli zaplakat nad výdělkem. A to, že pan MZV po pravdě neinformoval by zlovolná média mohla označit nejen za dezinformaci, ale možná i lež, a to i za lež vyřčenou s úmyslem někoho poškodit, nebo dokonce způsobit škodu, aby bylo dosaženo osobního prospěchu..

Uteklo půl roku a pan Lipavský najednou změnil také svoji výřečnost a mluví úplně jinak.  A už dokonce přemýšlí o tom, jak se postarat o to, abychom měli v Moskvě zase funkčního velvyslance. MZV Lipavský v tom není samozřejmě sám, už tehdy v tom červnu mu jakýsi tichý nebo podpůrný souhlas projevila,  jak jinak, paní ministraně Národní obrany Černochová, senátorka Mirka Němcová a Marek Ženíšek. Ti sice ještě nespěchali zakoupit si letenku na Krym, ale už mluvili div ne o dobytí Krymu a vyhnání ruských dobyvatelů z ruskojazyčných oblastí. Máme konec roku a ani jedno se nestalo. Dokonce se zdá, že situace je mnohem horší, než byla kdykoliv během roku, a že právě zima ukázala, jak se na ruském jihu kdysi bojovalo o Stalingrad a jak se dá bojovat na zamrzlých stepích s vysmívanou ruskou technikou. A jak jsou tam k nepotřebě ty radostně vítané a dodávané tanky z Německa a z různých evropských zemí. Jak pomalu se tam dostávají a nebo rychle jsou vyřazovány dary  vyráběné ve Spojených státech a dodávané z vojenských základen zatím ještě jen v Evropě. Je to těžké. Informace jsou pro mnohé jen desinformacemi, pravda lží a nakonec se přece jen lež nestane pravdou, i kdyby si to přáli všichni „summitové“, dodává Zdeněk Zbořil.



(rp,prvnizpravy.cz ,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX












Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 67%
transparent.gif transparent.gif
Ne 16%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif