Zbořil: Kdo asi mohl ukrást tunový Totem a další artefakty?

politika

<< NĚCO Z HISTORIE >> V našem historickém okénku bychom si mohli připomenout, že tady byla nejedna módní záležitost, která ještě trvá. Nejen  „Me Too“, ale i další vzrušující záležitosti jako jsou omluvy kolonizátorů národům, které kolonizovali a dehumanizovali.

Zbořil: Kdo asi mohl ukrást tunový Totem a další artefakty?
Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz
6. září 2023 - 02:20

A zároveň s omluvami se vracejí různé odcizené artefakty.

Můžete nám k tomu něco říct pane Zbořile?

„Je to zajímavé, že se to hodně odehrává mezi státy, které mají nějaké vztahy a koloniální minulost spojené s Velkou Británií. Je tomu tak v Africe, na Blízkém a Středním Východě, v Indii, v Číně. Je to trošku nepříliš popularizované. Ale čas od času dojde na to, že se toho, zřejmě jako letos v létě, když byla velká vedra,  chytnou novináři a problém je začíná zajímat. Ta poslední záležitost, která je teď až komicky zajímavá, je vrácení totemu ukradeného někým v době, jak se doslova ve zprávě říká, „kdy mužští členové kmene byli lovit a shánět potravu“ a jejich totem, který má vážit jednu tunu a být 11 metrů vysoký, někdo odvezl. Skončil ve Skotském národním a historickém muzeu, které se dnes omlouvá, že ho oni neukradli, že ho koupili, a že nemohli předpokládat, že je to kradené zboží,“ říká Zdeněk Zbořil v úvodu rozhovoru pro Prvnizpravy.cz.

Vracení artefaktů…

„Takže zase dosáhla ruka historie na bývalé kolonizátory, hlavně z období evropského koloniálního imperialismu 19. a 20. století, a zdá se, že tím, celá legrace nekončí. Že to bude dál pokračovat co začalo odstraňováním soch kolonizátorů a kolonistů, symbolů kolonizace. Někde se dostali se až k siru Winstonu Churchillovi a jeho obhajobě impéria ve velké části 20. století.

A nejsou to jenom maličkosti a nějaké suvenýry. Čínská lidová republika koupila na aukci ve Spojených státech vzácnou kaligrafii za nikoliv pakatel 50 milionů dolarů. Má to být vůbec nejstarší kaligrafie, pokud jsou pravdivé zprávy z historie, z Číny a amerických médií. Komentátor, kterým byl starý uznávaný čínský vědec, při té příležitosti oznámil. že je to jeden v Číně ukradených artefaktů v takzvaném „století ponížení“, které jsou evidovány díky práci čínských císařských byrokratů, a současných badatelů, podle kterých jenom z Číny bylo odcizeno takových věcí víc než 25 tisíc,“ pokračuje Zdeněk Zbořil.


Kdo mohl odnést jedenáctimetrový a tunový Totem?

„To znamená, že jistě v Kanadě se nejedná o takové bohatství jako v Číně,  a má to také jinou hodnotu, ale pro  „First Canadiens“,  a nebo i  „First Americans“, má tento objekt,  tento totem, tak velkou symbolickou hodnotu, že  o tom, zda se vrátí nebo nevrátí do země svého původu, vlastně nestojí za to  pouštět se do sporu. A proto dotčené skotské muzeum také mluví o tom, že ho vrátí.  Pravda je, že zloděj, který totem ukradl kmenu Nisga´a někdy před rokem 1855, v době, „kdy byli mužští členové kmene na lovu“,  jak  je v té dokumentaci k tomuto artefaktu napsáno, zcizil především symbolickou hodnotu. 

Jde přece jen o potvrzení existence „First Canadiens“  nebo „First Americans“, o kterou jde především. Je symbolem identity a etnicity obyvatel Kanady a navíc je celkem jasné, že zloději mohli být jenom Britové a nebo Francouzi a nebo, že se to dostalo v roce 1926 prostřednictvím nějakého amerického milionáře do Skotského národního muzea. Ale to už dnes není důležité. Důležité je, že co bylo ukradeno, má se, jak víme i u nás, vrátit,  a že ti podle nás Indiáni a podle kanadské terminologie „First Canadiens“  se oprávněně snaží dostat ho zpátky do země,“ dodává Zdeněk Zbořil.


(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX







Anketa

Kdo by podle Vás byl lepším prezidentem USA?