Zbořil: Možná stojíme v předvečer naplnění Leninova ideálu

politika

<< NĚCO Z HISTORIE >> V našem historickém okénku bychom si mohli připomenout události staré víc jak 100 let,  kdy tehdejší sovětský vůdce Lenin vyhlásil elektrifikaci země a elektrifikace, že znamená komunismus. A nyní elektrifikujeme vše co se dá.

Zbořil: Možná stojíme v předvečer naplnění Leninova ideálu
Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz
9. srpna 2023 - 02:20

Co nám k tomu můžete říct pane Zbořile?

„Je to moc hezká paralela, protože ono to Leninovo heslo doslova znělo, že „elektrifikace plus vláda sovětů rovná se komunismus“. Lenin samozřejmě netušil, že budeme elektrifikovat dopravu v Evropě a na celém světě. Zatím mluvíme jenom o automobilové elektromobilitě, ale netušíme, že vlastně by v těch plánech,  zelených plánech, se to mělo týkat všeho možného, vč. vojenských zařízení, zbraní… Vždyť absurdita zeleného programu v těchto souvislostech děsivá,“ připomíná Zdeněk Zbořil v úvodu rozhovoru pro Prvnizpravy.cz.

Plán GOELRO…

„Ale abychom se vrátili k Leninovu heslu, které bylo součástí plánu GOELRO a ten spočíval přece v tom, že vyhlašuje, že „masivní industrializace nebo masivní elektrifikace není možné uskutečnit bez masivní politické síly, bez militarizace práce a jedině tak je možné dosáhnout ideálu komunismu.



George Orwell to potom vysvětluje ve svých pracích, zejména ve „Farmě zvířat“, tou nekonečnou výstavbou elektráren. Samozřejmě to vypráví s určitou ironií, která ovšem nebyla na místě. Elektrifikace ve 20.letech ekonomicky zaostalého Ruska byla důležitá. Jenom e se stavělo pomalu, dlouho a za cenu nesmírných obětí,“ pokračuje Zdeněk Zbořil.


Stojíme před naplněním Leninova ideálu…
 
„Možná bychom si mohli skutečně a opakovaně připomenout, že „tvrdá vláda sovětů, která  dokáže zrealizovat elektrifikaci tak, že vede ke komunismu!. Možná že už jsme v předvečer naplnění tohoto Leninova ideálu,“ upozorňuje Zdeněk Zbořil.


(rp,prvizpravy.cz,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX







Anketa

Měla by Danuše Nerudová odstoupit z kándidátky STANu do eurovoleb?

Ano 72%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 13%
transparent.gif transparent.gif