Německo vlastní téměř 6% světových zásob zlata

byznys

Společně se zlatými rezervami Federálního rezervního systému (3353 tun) je 5,9 % světových zásob zlata v německém vlastnictví. Ukazuje se, že zejména v dobách válek a krizí tak zůstává zlato solidní investicí.

Německo vlastní téměř 6% světových zásob zlata
Ilustračí foto
9. května 2024 - 07:03

Proto také podle zjištění skladují Němci doma více než devět tun tohoto cenného kovu. Dokonce i mladší generace investují do zlata ve velkém. Zásoby zlata Němců, které zahrnují cihly, mince a šperky, zůstávají na vysoké úrovni. Pandemie zvýšila poptávku po zlatě jako bezpečné investici v krizových dobách - rekord pro Německo byl dosažen v roce 2021 s 9089 tunami.

Ale indikátory pro letošní rok nejsou o moc odlišné - ve Spolkové republice je stále soukromě vlastněno 9 034 tun drahých kovů. Tato informace pochází ze studie frankfurtské Reisebank, jednoho z hlavních prodejců zlata v Německu. Zlato nepřináší úroky ani dividendy - ale stále je to stabilní investice, uvedla např. televize ARD.



Zásoby zlata držené soukromými domácnostmi v Německu jako investice ve formě cihel nebo mincí se od roku 2021 zvýšily o 35 tun na 5 229 tun. Zbývajících 3 805 tun tvoří šperky. Společně s zlatými rezervami Federální banky - 3 353 tun - se ukazuje, že 5,9 % světových zásob zlata je německým majetkem. Hodnota tohoto zlata je přibližně 750 miliard eur, uvádí server Facti.bg.

Ti, kdo kupují zlato jako investici, uvádějí jako svůj hlavní motiv ochranu proti inflaci (38 %). Mezitím se i mladá generace Z (narození mezi lety 1995 a 2010) upřela na nákupy zlata. Co víc - ze studie je jasné, že dokonce kupují mnohem více zlata než starší lidé.

Psali jsme:

Inflace v posledních měsících klesla, ale poptávka po zlatě je podporována válkami a krizemi, stejně jako nejistotou ohledně výsledků důležitých voleb, jako jsou ty v USA, a očekáváním snížení úrokových sazeb. Tři čtvrtiny dotázaných v průzkumu Reisebank uvádí, že budou nadále investovat své peníze do zlata.

Nicméně v současnosti to není vůbec levné: od začátku roku do konce dubna cena za troyskou unci (31,1 gramu) dosáhla 2 431 dolarů, přičemž dříve se pohybovala kolem 2 300 dolarů.

(hýbl, fakti.bg, repro: BBC News)


Anketa

Kdo podle vašeho názoru tříští a radikalizuje naši společnost?