Zbořil: Můžeme vůbec ještě nějakým informacím věřit?

politika

<< VIDEO >> Mohli bychom se zamyslet nad tím jaké dostáváme informace o světovém dění, jaké přebírat nebo nepřebírat, protože ty, které před pár lety byly označeny jako dezinformace, tak teď platí a je to všechno naopak.

Zbořil: Můžeme vůbec ještě nějakým informacím věřit?
Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz
18. března 2023 - 02:20

 Můžete nám k tomu něco říct pane Zbořile?

„Já bych si dovolil razit dokonce takovou velmi radikální tezi, kterou považuji za důležitou: „Já čtu, poslouchám a dívám se proto, abych věděl co nemám vědět“.

Dneska když vypnu zvuk u televize,  jakékoliv, tak mně obraz vypráví něco úplně jiného než je v textu nebo slyším ve slovech reportérů. Také to není důležité, protože se z Ukrajiny dozvím, že se tam střílí do domů na sídlištích, a to se do nich střílí už rok,  a jsou to skoro pořád ty stejné domy, jsou to ta stejná nebo nápadně podobná bydliště, které jsou vlastně lživě vydávány za něco jiného než ve skutečnosti jsou,“ říká Zdeněk Zbořil v úvodu rozhovoru pro Prvnizpravy.cz.



Začarovaný kruh…

„Člověk je zmatený, neví čemu věřit nebo nevěřit. Kupodivu se to týká i komentářů nebo politických komentátorů, kteří nám neustále vyprávějí kolik kdo vystřelil patron, kterým směrem(ale to samozřejmě nevidíme) a už nám o těch místech nikdo neřekne ani kde jsou. To ale jde skoro vzápětí se zprávou, že ruské armádě dochází munice a ukrajinská armáda musí dostat víc munice, protože ruská armáda jí má zatím víc než ti naši.

Vypadá to tak, že zpravodajové a komentátoři s námi žertuji, ale ono to souvisí s tím, že jsou na té válečné straně, nebo na těch válčících stranách, stanoveny dávno úkoly kolik se té munice má vyrábět, kolik se jí má někam posílat a kolik za to máme zaplatit.  

Takže skutečně zpravodajství, nemluvím jenom o zpravodajství v českých médiích ale z celého světa, je zavádějící a spíše nám říká co nemáme poslouchat, vidět a číst, než abychom tyto informace brali vážně a snažili se je ověřit. Což v podstatě zase není možné, protože média nám možnost ověřování informací svou selekcí a restrikcí odnímají,“ dodává Zdeněk Zbořil.

Podrobnější analýzu si můžete poslechnout v následujícím rozhovoru Zdeňka Zbořila pro Prvnizpravy.cz.


(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX







Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?