Zbořil: Neříká se kým, ale stále se vzpomíná proč byl zavražděn

politika

<< NĚCO Z HISTORIE >> V našem historickém okénku bychom si mohli připomenout úmrtí nebo zavraždění kubánského revolucionáře Che Guevary.

Zbořil: Neříká se kým, ale stále se vzpomíná proč byl zavražděn
Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz
12. října 2022 - 02:20

Můžete nám k tomu něco říct pane Zbořile?

Nevím jestli se v tomto roce bude na Che Guevaru hodně vzpomínat, ale pravda je , že v 60.letech, nejenom v USA, ale hlavně v Evropě, kde mladí lidé a studenti bojovali za nápravu společnosti, proti „jednorozměrnému člověčenství“, odbyrokratizování státních struktur a za vyrovnání se s minulostí, bylo jméno Che Guevary stejným symbolem jako jméno Ho Či Mina. Nekonečné demonstrace v Berlíně a v německých městech měly jedno z hlavních hesel Ho-Ho-Ho Či Min a Che-Che-Guevara. Podobně tomu bylo v Paříži,  v Itálii. Došlo to až ke vzniku militantních  skupin jako byly Rote Armee Fraktion nebo Brigate rossa, a nakonec, jak to u různých revolucí bývá, někteří jejich reprezentanti umírali za záhadných okolností nebo to dotáhli na reprezentanty státní byrokracie v SRN, Španělsku nebo  dokonce ve strukturách EU a NATO..

Málokdo  dnes možná už ve dvou generacích ví, že Che Guevara byl jeden z kubánských „barbudos“, kteří, jak se tehdy zpívalo v českém překladu jedné oslavné písně, romanticky sestoupili se Sierry a  přinesli Kubě svobodu a mír. Tito „vousáči“ svrhli Batistovu diktaturu (za benevolence amerických „inteligentních služeb“) a tak jako všichni revolucionáři se po tomto svém vítězném tažení rozdělili do několika proudů. Fidel Castro se adaptoval na sice revolučně chápaný, ale přece jenom státně uzavřený celek - Kubánskou republiku, později Kubánskou socialistickou republiku.

Camil Cienfuegos, který byl příkladem radikálního revolucionáře a chtěl stále bojovat na „ostrově svobody“,  za nejasných  okolností havaroval s letadlem a zmizel u severního pobřeží Kuby. Zvláštním byl osud Che Guevary, který byl  pravým „světovým revolucionářem“, téměř podobným jako ruští Eseři a „prvohorní“ bolševici,  kteří chtěli zásadní změnu společenských poměrů, nejen v carském Rusku, ale i na celém světě,“ připomíná Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz.

Smrt Che Guevary…

Che Guevara se nechal inspirovat partyzánskou válkou v Číně třicátých let, kde podle teorie Mao Ce-Tunga se zakládaly „komuny“, což byly v podstatě ekonomicky soběstačné vojenské jednotky,  které usilovaly o svobodu a převzetí moci. Jeho idea světové revoluce byla v té době až příliš idealistická. Názorově se rozešel s Fidelem Castrem a  chtěl vyvolat revoluci, kulturní i politickou,  v celé Latinské Americe. Doplatil na to svým životem. Dodnes je  trochu zahaleno tajemstvím, nebo se o tom nechce mluvit,  zda je zavraždili bolivijští vojáci a nebo bolivijští vojáci pod vedením amerických instruktorů. Během studené války  a pod vlivem teroru vojenské diktatury v Chile, po podivně podobném zavraždění prezidenta Salavatore Allendeho, se mluvilo jen o úmrtí nebo zavraždění velké Che podle toho, která z nesvářených stran chtěla jeho smrti pro svoji propagandu využít. Tak trochu se to nehodilo nikomu, a tak teprve v posledních letech a díky časové vzdálenosti, se přece jenom vzpomíná, že Che Guevara byl zavražděn. U jeho jména a data smrti je ve světovém kalendáři poznámka „byl zavražděn“,  ale většinou se nepřipomíná kým.  Jenom se upozorňuje proč. A v tomto ohledu se fantazii meze nekladou“ upozorňuje Zdeněk Zbořil.

Podrobnější analýzu si můžete poslechnout v následujícím rozhovoru Zdeňka Zbořila pro Prvnizpravy.cz



(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)




43 - 9274490247 / 0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ6201000000439274490247 
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 79%
transparent.gif transparent.gif
Ne 12%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 9%
transparent.gif transparent.gif