Zbořil: Pupkem světa je Ukrajina nebo Tchaj-wan?

politika

<< VIDEO >> Mohli bychom si připomenout setkání Čína – Rusko? Si Ťin-pching byl v Moskvě, co asi tak mohl s Putinem dojednat, že celý svět hleděl tak upřeně do Moskvy?

Zbořil: Pupkem světa je Ukrajina nebo Tchaj-wan?
Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz
25. března 2023 - 02:20

Co nám k tomu můžete říct pane Zbořile?

„Je to zajímavé, protože celý svět se skutečně staral o to, co se tam děje a celý svět se nic nedozvěděl. Dva, tři dny se čekalo na to, aby mohl někdo ze státního departmentu Spojených států říct, že asi Putin nedosáhl toho čeho chtěl dosáhnout a v českých zpravodajstvích, doufám, že nebyly inspirované paní exministryní Džamilou Stehlíkovou, se mluvilo jen o tom, že bylo vidět, jak se Vladimír Putin při rozhovoru s čínským prezidentem vrtěl, překládal jednu nohu přes druhou,  a zřejmě to bylo odpozorované nějakým mediálně činným vědcem. Ale o tom, aby si někdo dovolil trošku fantazírovat, o tom,  k čemu tam mohlo dojít, nepadlo ani slovo,“ říká Zdeněk Zbořil v úvodu rozhovoru pro Prvnizpravy.cz.

V podstatě tedy jenom spekulace…

„Mně se zdá, že je ale třeba se tím zabývat, protože dnes, sice jsme zavaleni ještě spekulacemi, takovými kterým se skutečně nemusí věřit, ať z jedné nebo z druhé strany, a které si možná vymýšlejí někteří zkušení znalci a odborníci na čínsko-ruské vztahy. Nebo ono to dnes už není jen čínsko–ruské, ale je to vztah Evropa -  Spojené státy a zbytek světa. Zde je už tak hluboko vykopaný příkop, že, možná si to ani neuvědomuje, že to slovo „Západ“ už  nemá v mnoha zemích takovou razanci jako dřív a dokonce zní podezřele víc, než ještě před několika lety.

Ale mně se zdá, že skutečně došlo k něčemu závažnému,  a že  to není jenom téma ekonomické, vojenské a bezpečnostní spolupráce nebo nepřátelství. To bychom asi ani nemohli očekávat, protože,  to se neříká nahlas, všechna ta gesta a klíčová slova jsou jenom symboly pojmenovávání určité politiky.  Skutečně  se tam ale jednalo o něčem důležitém. Já bych na prvním místě uvedl téma mezinárodního obchodu, světového obchodu a způsobu jak se v rámci té nové situace budou definovat finanční operace, které jsou jeho součástí. A pokud se o tom v Moskvě mluvilo, tak skutečně by stačilo jenom několik vět,  které by pak experti dál rozepisovali a vysvětlovali a řekli nám zda se nevracíme k nějakému systému Rady vzájemné hospodářské pomoci (RVHP) a nebo EHS v jejím před-eurounijním stavu.



Takže to téma je zajímavé a měli bychom se tím zabývat, ale nikoliv jen na úrovni českých televizí a příliš často mluvících komentátorů-politologů, protože od nich se nic nedovíme. Dnes už se nic nedovíme, pokud nemáme možnost a přístup k deseti, dvaceti zdrojům, v několika jazycích, ať už zpravodajů nebo komentátorů. A pokud budeme vyhazovat z práce učitele, kteří si ještě pamatují základní metodologii z proseminářů na akademické úrovni, a nahradíme ji kaceřováním přednášejících, kteří to nezapomněli (ať už je to středoškolská učitelka Martina Bednářová nebo ctihodný akademik a bývalý ředitel Ústavu mezinárodní vztahů v Praze Petr Drulák), tak ještě dlouho nebudeme nic vědět o tom, zda těžiště současné geopolitiky je na Ukrajině nebo v okolí Tchaj-wanu. A vlastně stále ještě nebudeme vědět o světě vůbec nic,“ zdůrazňuje Zdeněk Zbořil.

Podrobnější analýzu si můžete poslechnout v následujícím rozhovoru Zdeňka Zbořila pro Prvnizpravy.cz


(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX







Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?