Zbořil: Triumfující bestie ještě netuší, že bude sama sobě soudcem i katem

politika

Bestia triumphans (přeložme jako Obludnost triumfuje) byl  název výzvy Viléma Mrštíka, který sepsal a vydal před koncem 19. století na obranu starých částí Prahy, které zanikaly ve prospěch asanace.

Zbořil: Triumfující bestie ještě netuší, že bude sama sobě soudcem i katem
Zdeněk Zbořil, politolog
30. března 2024 - 02:20

Tímto manifestem se zapojil do polemiky s představiteli Městské rady a obecních starších. Zaujalo jej ignorování názorů odborníků, kteří se sice mohli k celé věci vyjadřovat, ale jejich názory nemohly soupeřit s privátními zájmy představitelů města, které byly a jsou, jak je tomu nejenom v Praze a v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, pro dočasně mocí opojenou třídu zbohatlíků, nebo dokonce jen osob po bohatství toužících, všem těmto individuím nadevše, píše Zdeněk Zbořil v komentáři pro Prvnizpravy.cz.


Tento Mrštíkův text obsahuje ještě dnes aktuální názory a slova, která bychom si mohli ještě dnes  připomenout.

„Aby nikdo nemyslil, že nadáváme, jsme dlužni vysvětliti, co svým názvem "Bestia triumphans" rozumíme. Nepochází od nás, naposled jsme se ho dočetli k Nietzscheově knize "Morgenröthe". Rozumíme pod tím slovem tu míru či nemíru nevzdělanosti, to summum hrubých vlastností ať v člověku, ať v korporaci nebo v celé společnosti a v celém národě, pokud rozhodující převahy nabývají a nabýti smějí nad vlastnostmi a zásadami, jimiž se řídí a k nimž se povznesl každý opravdový vzdělanec.. 

Je to tedy filosofický termín, označující onu demarkační čáru, kde intelligence přestává a špatné, vzděláním nezušlechtěné síly nad dobrými nejen vítězí, ale daleko je převyšují. Čím nižší svědomí, - tím slepěji zuří neřest, - čím chatrnější vzdělání, - tím slavnější hody sobě strojí úhlavní jeho nepřítel - bestia triumphans…. Tak se tomu má nejen u jednotlivce, ale u celých společností, národů i celého lidstva. Větší nebo menší úspěchy této vítězné bestie, výkaz, v jakém počtu se úspěchy tyto vyskytují, - přehled, kde jmenovitě, nejvíce a nejokázaleji a beztrestně vystupují - podává zároveň obraz - až k jakému stupni niveau vzdělanosti člověk, korporace nebo celý národ buď se povznesl - nebo klesl. V našem smyslu tedy bestia trimphans není než rubem humanity a humanismu se vším všudy, co pod slovem humanismus a humanita rozumíme - bestia triumphans je jejím opakem….Termín tedy kritický. - Označuje určitý stav člověka nebo celé společnosti a užívá se ho k vůli stručnosti. Je přirozeno, že bestie tato přibírá na sebe nejrůznější podoby a masky. Potkáte ji na každém kroku...“

A abychom po dnešních vyjádřeních generálů a premiéru nemohli být pohnáni k zodpovědnosti pro předsudečnou nenávist uveďme, že sice myslíme i na ně, ale obáváme se, že jenom o jejich kritiku nejde. Nemusíme hned připomínat všechny autory, kteří kdy marně psali o zániku Západu, ale konstatujme, že podobné obavy mají dnes lidé na celém světě. Jsou ale mezi nimi přece jen někdy malé, ale také dost velké, skoro až olbřímí, rozdíly. Ty spočívají v tom, že někde se postupující dekadenci a vzrůstající nemravnosti snaží odolávat, nebo dokonce proti ní něco dělat. Jinde, a je to bohužel ta část světa, ve které z vůle neznámého žijeme a kterou nechceme vydat v plen “maskované bestie v různých podobách“.
Někomu by se mohlo zdát, že je to dnes ještě horší než na konci předminulého století. Moc anonymních zákulisních hráčů je už dávno nekontrolovatelná, ale navíc jim ještě významná část apolitické společnosti aplauduje. Je to moc nevolených elit, kteří se opájejí bezmocí nezúčastněných.

Ale snad bude ještě šance něčemu zabránit. Ti, ke kterým se doneslo, že tak jako dřív bude vojna bude, ale že už je dnes mnohým jasné, „kdo tam na ní půjde“. A těch, kdo se snaží odstranit anonymitu chování politických tříd, kdo dnes zatím dnes ještě volá po jejich potrestání, přibývá. Triumfující bestie si sice myslí, že vítězí. Ale tak jako vždy netuší, řečeno slovy shakespearovských tragédií,  že bude sama sobě soudcem, katem i hrobařem.


(rp, prvnizpravy.cz,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX







Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 64%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif