Zdeněk Zbořil: Čeká nás nejen horké léto

politika

<< VIDEO >> Meteorologové nám předpovídají, že bude horké léto…

Zdeněk Zbořil: Čeká nás nejen horké léto
Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz
15. června 2024 - 02:20

Jak to vidíte v politice pane Zbořile?

„Řekl bych, že můj pohled na nadcházející letní měsíce je podobný, spíš bych ale spoléhal ne na meteorologii, ale na autory slavného historického filmu „Stíny horkého léta“. Možná, že by se mohl ten film znovu pustit, i když je pravda, že není zastrčený někde hluboko v archivu. 


Mohli bychom se s ním přenést do doby, která je, nebo která byla proměnlivá na konci druhé světové války. Nikdo tehdy také nevěděl, jestli to není začátek další války a jak ho prožívají lidé, kteří nejsou v nějakých politických strukturách, nemohou sedět v Bruselu, nemohou sedět v OSN, ale doléhají na ně důsledky chování tam usedlých politiků mnohem více než na ty nedotknutelné. Ti jsou zastrčení v křeslech, sedí okolo kulatých stolů, neustále se objímající a fotografováni a filmováni na všech možných summitech, Těch summitů je už tolik, že se dá předpokládat, že se tam nic neděje, že je to jenom únik před odpovědností a že se toho horkého létá obávají ti politici možná více než my, kterým nezbývá než rezignovat, protože my ovlivnit nic nemůžeme,“ říká Zdeněk Zbořil v úvodu rozhovoru pro Prvnizpravy.cz.

Problémy nebudou končit jenom horkým létem…

„Ano, když se podíváte na jakýkoliv problém ve světě, ať je to v Evropě, tím myslím evropské diktátory ve Francii, Německu, Velké Británii,  anebo problémy jiného druhu v některých afrických zemích, když se podíváme na to, jak se islamizuje Evropa a jak světová migrace  a jakýkoliv pohyb ve světě může být také řízený… Ten nemusí přicházet jenom z Afriky, ona může být ta migrační živá síla být inspirována odjinud, chcete-li odkudkoliv.

Já si ani netroufám říct, kdo by mohl za tou migrací stát jako její iniciátor, a jestli je to na hranicích Spojených států nebo Ruské federace, anebo ještě naštěstí ne na hranicích kontinentální Čínské lidové republiky, tak je třeba se dnes přesto obávat, aby vše neskončilo jako „Stíny horkého léta“. Anebo dokonce tím, že by se to horké léto přeneslo do dalších částí letošního a nadcházejícího roku a ví bůh kde to skončí. Zda jen u zákazů automobilů nebo letadel nebo lodního válečného provozu, jestli to skončí u nafty nebo plynu… Je to ve své v podstatě jednoduché, ale ty dlouhé stíny těchto krizových prvků ekonomiky a politiky, stejně jako válečných konfliktů nás určitě čekají,“ dodává Zdeněk Zbořil.


(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX



Anketa

Zajímá vás, zda-li Andrej Babiš skutečně byl či nebyl u StB?