Zdeněk Zbořil: O aférách na ministerstvu obrany

politika

<< NĚCO Z HISTORIE >> V našem historickém okénku bychom si mohli připomenout  aféru, která je také spojována s ministerstvem obrany.

Zdeněk Zbořil: O aférách na ministerstvu obrany
Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz
31. května 2023 - 02:20

Můžete nám k tomu něco říct pane Zbořile?

„Když už jsme v historickém okénku, tak nemusíme zrovna mluvit o incidentu paní ministryně Černochové a náčelníka generálního štábu, který zatím končí na úrovni ministerského předsedy Fialy. Předpokládám, že samozřejmě se o to zajímá i prezident Pavel. Přirozeně z důvodu svého úřadu a  profese,  a protože je mu problematika vojenství tak blízká.

Tato historická aféra je zajímavá tím, že byla a ta nová zase je malicherná, tak jak to bývá u afér na vojenské úrovni. Ty jsou obvykle spojovány s nějakým finančním skandálem, a zakrývá se to, nebo se to skrývá pod různými kamuflážemi. A má to vypadat jako zanedbatelná událost,“ říká Zdeněk Zbořil v úvodu rozhovoru pro Prvnizpravy.cz.



A jak to dopadlo nebo dopadne?

„Pravda je, že známe třeba případ z roku 1968, generálskou aféru generála Šejny, který byl obžalován a obviněn z manipulace s penězi z rozpočtu ministerstva národní obrany. Kupoval a rozprodával travní semínka, a proto byl nazván žertovně semínkovým generálem. Jeho aféra přispěla k pádu prezidenta Antonína Novotného a vlastně k pádu celých mocenských struktur na jaře 1968. Pražští studenti kandidovali na nějakou vysokou politickou pozici, pozdějšího, po roce 1989  vedoucího kanceláře Senátu PČR svého kolegu pod heslem „Volte poslance Kněžínka, nebudou se vám ztrácet semínka!“


 Tentokrát je to trochu podobné, generál Šejna ovšem utekl do Spojených států se svou milenkou a se svým synem, kde pracoval ve prospěch CIA ještě asi pět let tam potom vegetoval pod nějakou změněnou identitou. K tomu jsme se dnes ještě nedostali, ale bulvár už vytáhl nějaké pozoruhodné mimoslužební styky na ministerstvu národní obrany mezi vysokými důstojníky a ženským personálem, kterému se nechce věřit. Zřejmě to odněkud ti zuřiví investigativní novináři sehnali a něco pravdy by na tom mohlo být. Navíc je zatím vším možné vidět nejen blízkost několika set tisíc Kčs, jako v roce 1968, ale několika desítek miliard v tvrdé měně, které budou dráždit rozpočtáře a účetní v kancelářích MNO a vlády,“
upozorňuje Zdeněk Zbořil.

Podrobnější analýzu si můžete poslechnout v následujícím rozhovoru Zdeňka Zbořila pro Prvnizpravy.cz.


(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX







Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?