Zdeněk Zbořil: Válka o zdroje už pokračuje i na severu

politika

<< VIDEO >> Na základě posledních zpráv bychom si mohli dovolit říct, že se připravuje nové bojiště. A nejedná se o Tchaj-wan nebo Ukrajinu, jak si mnozí myslí, ale jedná se o sever Euroasie.

Zdeněk Zbořil: Válka o zdroje už pokračuje i na severu
Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz
5. listopadu 2022 - 02:20

Co nám k tomu můžete říct pane Zbořile?

„Zdá se,  že válka o  věčně zamrzlou půdu, která nyní rozmrzá na severu Evropy a Ruské federace,  v oblasti okolo poloostrova Tajmyr, je už  odstartována a že už probíhá.  Informace o ní jsou kusé, ale pravdou je, že existuje ruská společnost Vostok Oil, která je v majetku Ruské federace, nemá žádnou nebo zatím  žádnou spoluúčast nějakých jiných národních nebo nadnárodních korporací a že se jenom o ní šíří různé informace. Jde o až nepochopitelná  množství zásob ropy a plynu, které přesahují objemy nám známé z oblasti Perského zálivu, ze zemí Latinské Ameriky nebo ze Spojených států. Ty miliardy tun se vlastně ani nedají vysvětlit a pochopit, protože je to tak enormní množství, že to přesahuje naše dosavadní znalosti. Dokonce i ty, o kterých předpokládáme, že by mohly se dát do souvislosti se současnou evropskou energetickou krizi. Vzhledem k této oblasti proto nehraje Evropa vlastně vůbec žádnou roli,“ shrnul Zdeněk Zbořil v úvodu rozhovoru pro Prvnizpravy.cz.

Izolace Ruska…

„Co je pro nás dnes možná zajímavější, je, že delegace české vlády, která navštívila před několika dny Kyjev,  nám ústy svého předsedy sdělila, že Rusko je třeba izolovat pomocí různých sankcí. Pan premiér ale nebyl sám dokonce. I pan prezident mluví o izolaci „šílenců z Kremlu“ a ministr zahraničních věcí Litevské republiky přímo vyzývá k izolaci Ruska v mezinárodním obchodu a v rámci mezinárodní ekonomické spolupráce. Někdy se zdá, že tito lidé, kteří šíří tyto názory až příliš spontánně nejsou při smyslech, protože představa, že bude „izolovaná“ oblast, ve které jsou zásoby plynu a ropy větší než kdekoliv jinde na světě, je naivní a svědčí o tom, že tito lidé vůbec nevědí o čem mluví.

Pokud jde o to, jak se k nim dostat, k těm zásobám plynu a ropy, tak je samozřejmě  na prvním místě rozhodující překonat vojenskou sílu a politickou moc Ruské federace a dovolil bych si říct, že nejenom Ruské federace, ale i dalších zemí, které budou na dobývání tohoto bohatství zainteresovány. Pak bude pochopitelné nezajímavým problém napětí v Tchaj-wanském průlivu, na rozdíl od problému výstavby potřebných vojenských a těžebních zařízení někde za hranicemi kontinentální Číny, ale stejně tak se zdá, že bude nezajímavý konflikt americko-ukrajinsko-ruský, který je na pozadí války o severní oblasti otázkou, kterou vyřeší znesvářené velmoci ve svůj prospěch a na úkor místních autorit. Bude to jen jednoduchým rozpočítáním toho co a komu válka na severu přinese a nebo jaké budou ztráty, které způsobí těm, kteří se soutěže, raději říkejme války o zdroje, nezúčastní. A věří na „izolaci“  ruského severu tam někde na dolním toku Jeniseje“, dodává Zdeněk Zbořil.

Podrobnější analýzu si můžete poslechnout v následujícím rozhovoru Zdeňka Zbořila pro Prvnizpravy.cz.


(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 64%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif