Zeman s Ficem vyjádřili ostrý nesouhlas se směřováním EU

politika

Slovenský premiér Robert Fico ve společné debatě s exprezidentem Milošem Zemanem v televizi TA3 uvedl, že konflikt na Ukrajině nelze vojensky vyhrát. Oba dva se také ostře vyjádřili na adresu směřování Evropské unie.

Zeman s Ficem vyjádřili ostrý nesouhlas se směřováním EU
Miloš Zeman, bývalý prezident ČR
5. dubna 2024 - 06:30

Miloš Zeman se do debaty se slovenským premiérem Robertem Ficem připojil prostřednictvím videospojení a v souvislosti s válkou na Ukrajině se vyslovil pro zahájení mírových jednání pomocí prostředníka.

„K tomu, aby došlo k míru, je zapotřebí nějakého prostředníka. Snažme se pořád neuvažovat jenom v kategorii války. Buď vyvraždíte miliony Ukrajinců a z Ukrajiny zbude poušť a přinutíte Ukrajinu ke kapitulaci. Ale těžko očekávat, že by se podařilo přinutit ke kapitulaci Rusko. Už z tohoto důvodu je nutné jednání,“ řekl Zeman v televizi ta3, který byl ve středu propuštěn z nemocnice do domácí péče.

Zeman dálet řekl, že kdyby Rusko zcela ovládlo Ukrajinu, tak by to posílilo imperiální ambice současného vedení Ruské federace. V reakci na českou iniciativu nakoupit v zemích mimo Evropskou unii munici pro Ukrajinu uvedl, že tato země trpí nedostatkem munice a že „nikdo z nás by si nepřál, aby tato statečná země v konfliktu padla“.



Slovenský premiér Fico zopakoval své přání okamžitě zastavit palbu na Ukrajině a předložit mírový plán EU. Opětovně tvrdil, že současná strategie západních zemí ohledně Ukrajiny nefunguje. Exprezident Miloš Zeman i slovenský premiér Robert Fico shodně kritizovali současné směřování Evropské unie.

Psali jsme:

„Evropská unie je podle mého názoru ovládaná dobře placenými úředníky, kteří propadli novému náboženství. To náboženství se jmenuje Green Deal,“ řekl Zeman s tím, že pokud se to nezmění, dojde k likvidaci zemědělství a energetiky, jakož i ohrožení českého a slovenského automobilového průmyslu.

Fico k tomu dodal, že i on je kritický k současnému vedení EU.

(jar, prvnizpravy, screen: ta3)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 62%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif