Zesílit ochranu hranic? Podle Rakušana nebezpečí nehrozí

politika

Česká republika se potýká s rostoucí migrační vlnou. V této souvislosti padají otázkiy, je-li Česká republika v nějakém bezprostředním nebezpečí či je-li čas na zesílení ochrany hranic. Ministr vnitra Rakušan je zatím v klidu.

Zesílit ochranu hranic? Podle Rakušana nebezpečí nehrozí
Vít Rakušan, ministr vnitra
20. prosince 2023 - 06:30

V posledních měsících se Česká republika stává svědkem narůstajícího počtu migrantů překračujících její hranice. Tento trend vyvolává otázky o bezpečnosti a politice migrace v zemi. S přibývajícím počtem lidí přicházejících z různých částí světa, včetně válečných a konfliktních zón, se objevují obavy z možných bezpečnostních rizik a dopadů na sociální a ekonomickou strukturu.

Někteří političtí představitelé a veřejnost naléhavě volají po přísnějších kontrolách a zabezpečení hranic. Argumentují tím, že posílení hranic je klíčové pro zachování národní bezpečnosti a pro kontrolu nad tím, kdo vstupuje do země. Zároveň zdůrazňují potřebu ochrany domácího trhu práce a sociálního systému.

Na druhé straně jsou skupiny obhajující práva migrantů a někteří političtí analytici, kteří varují před přílišným zaměřením na zabezpečení hranic. Poukazují na to, že migrace může přinést pozitivní dopady, jako je kulturní obohacení a ekonomický růst, a zdůrazňují důležitost lidských práv a mezinárodních závazků.



Např. podle ministr vnitra Víta Rakušana (STAN) nyní Česku bezprostřední nebezpečí nehrozí. Rakušan to řekl v pořadu Události, komentáře na ČT v souvislosti s nárůstem migrace a hrozbou teroristických útoků v předvánočním čase. Zmínil také, že policie zvýšila kontroly vytipovaných míst.

Opačný názor zastává místopředsedkyně sněmovního zahraničního výboru Jaroslava Pokorná Jermanova z hnutí ANO. Podle ní je současná situace pro vládu výzvou. Jermanová se domnívá, že migrace je velké bezpečnostní riziko a to, že je Česko prozatím v bezpečí, je zásluhou i minulých vlád, které se ostře vymezily proti přerozdělování uprchlíků. Zmínila, že je potřeba se zaměřit na ochranu vnějších hranic EU.

Psali jsme:

Debata o migraci a ochraně hranic se tak stává středobodem politického diskurzu v České republice. Je třeba nalézt rovnováhu mezi zajištěním bezpečnosti a dodržováním mezinárodních závazků v oblasti lidských práv a azylu. Jaká bude budoucí politika České republiky v této vypjaté a složité situaci, zůstává otevřenou otázkou.

(böhm, prvnizpravy.cz, foto: repro: cnn prima)


Anketa

Měla by Danuše Nerudová odstoupit z kándidátky STANu do eurovoleb?

Ano 71%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif