Židovští náboženští studenti na frontu? Netanjahu má problém

politika

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu čelí významné politické krizi. Židovští náboženští studenti totiž mohou být nuceni jít na frontu.

Židovští náboženští studenti na frontu? Netanjahu má problém
Benjamin Netanjahu, premiér Izraele
1. dubna 2024 - 07:03

Významná politická krize otřásá Izraelem a jejím středem je premiér Benjamin Netanjahu. Podle rozhodnutí izraelského nejvyššího soudu z 28. března musí izraelská vláda přestat financovat náboženské instituce, které odmítají vojenskou službu. Tento krok je považován za významnou výzvu pro vládu, která je závislá na podpoře náboženských stran, uvádí CNN News.

Od založení Izraele byla vojenská služba povinná pro všechny, ale studenti "ultraortodoxního judaismu" byli z této povinnosti historicky vyňati z náboženských důvodů, přičemž vlády jim navíc poskytovaly finanční podporu. Izraelský nejvyšší soud již v roce 2017 rozhodl, že tato výjimka je v rozporu s ústavou, což vyvolalo potřebu legislativní změny. Přes pokusy vlády odkladu se od 1. dubna část financování těchto institucí zastaví.

Premiér Netanjahu v reakci zaslal neobvyklý dopis nejvyššímu soudu, v němž zdůrazňuje důležitost spravedlivého rozdělení vojenských povinností a požaduje více času na nalezení vhodného řešení, včetně speciálních vojenských uspořádání pro některé ultraortodoxní Židy. Jeho postoj ale čelí kritice z řad opozice a zpochybňuje vládní jednotu.



Rozhodnutí soudu však otevřelo cestu pro možné legislativní změny do 9. srpna, kdy má dojít k vyčerpání finančních prostředků pro většinu těchto institucí. Vláda má tak příležitost přijít s novými zákony, které by mohly situaci změnit.

Premiér se také snažil o kompromisní řešení, které by zvýšilo účast ultraortodoxních Židů ve vojenských silách, ale jeho návrh se setkal s nedostatkem podpory a byl nakonec stažen. Podpora nejvyššího soudu ze strany významných politických postav, jako je předseda strany "Národní jednota" Benny Gantz, zdůrazňuje výzvu, před kterou izraelská vláda stojí.

Tento konflikt nejen že odkrývá napětí mezi vládními institucemi a ultraortodoxními komunitami, ale také poukazuje na vnitřní rozpory v rámci vlády. Premiérův slib, že dosáhne legislativní změny, zůstává neplněn, což zpochybňuje jeho schopnost udržet podporu klíčových náboženských stran.

V kontextu širšího politického dění v Izraeli, včetně debat o reformě soudního systému a nedávných izraelsko-palestinských střetů, je tato krize připomínkou složité rovnováhy, kterou izraelská vláda musí najít mezi náboženskými tradicemi a moderními státními závazky. Navíc, ve světle nedávných protestů proti soudní reformě, která vyvolala rozsáhlé společenské diskuse o budoucnosti izraelské demokracie, tento incident s vojenskou službou ultraortodoxních Židů představuje další test pro izraelskou politickou scénu.

V reakci na rozruch, který tato situace vyvolala, někteří členové ultraortodoxních stran obvinili nejvyšší soud, že se snaží podkopat jejich životní styl, což poukazuje na hluboké rozdělení izraelské společnosti. Výzvy k větší inkluzi ultraortodoxních Židů do společnosti a povinné vojenské služby reflektují širší diskusi o povaze občanských povinností a identitě.

Psali jsme:

I přes premiérův pokus o zprostředkování řešení a hledání kompromisu zůstává budoucnost této otázky nejasná. Připomíná to složitost izraelské politiky, kde se potřeby náboženských skupin, bezpečnostní zájmy státu a demokratické ideály často střetávají.

Celá situace má i mezinárodní dimenzi, jelikož Izrael čelí rostoucímu tlaku ohledně své politiky vůči Palestincům, své soudní reformy a nyní i otázky rovného rozdělení vojenských povinností. Jak se země bude vyrovnávat s těmito výzvami, bude mít dalekosáhlé důsledky nejen pro vnitřní politickou scénu, ale i pro její mezinárodní postavení.

Tato nejnovější politická krize kolem vojenské služby ultraortodoxních Židů je tak dalším příkladem komplexních výzev, kterým Izrael čelí. Její vyřešení bude vyžadovat opatrné vyvážení tradičních hodnot a moderního státního řádu, dialog mezi všemi stranami a snahu o nalezení společných zájmů ve velmi rozdělené společnosti.

(nov, CNN News, screen: abc news)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 61%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif