Zničující karanténa a pandemická smlouva. Kovářová varuje

politika

Senátorka Daniela Kovářová zveřejnila své stanovisko k připravované Pandemické smlouvě. Kritický se vyjádřila i ohledně postupu vlád během pandemie, kdy všechno vsadily podle ní na "zničující karanténu".

Zničující karanténa a pandemická smlouva. Kovářová varuje
Daniela Kovářová, senátorka
16. února 2024 - 06:30

„Epidemie, které přesahují hranice států a někdy i kontinentů, jsou tady tisíce let. V některých vlnách připravily o život až desítky procent populace. Po celou tuto historii se člověk postupně učil kombinovat ve vhodných poměrech tři metody, jak epidemiím čelit: léčbu, karanténu, imunizaci. Poslední taková vlna v podobě coronavirové pandemie zahubila řádově desetiny procenta populace. 

Přesto vlády vsadily vše na jednu kartu: na zničující karanténu, podpořenou experimentální metodou posilování buněčné odolnosti.



Jsou namístě vážné a odůvodněné obavy, že tento přístup má být jakýmsi manuálem, který se bude automaticky používat v budoucích podobných situacích, jež nutně přijdou.

Je proto nanejvýš nutné uchovat si na národních úrovních možnost přijetí autonomních specifických opatření, která by zabránila možným neuváženým a zbrklým plošným mezinárodním přístupům.

Psali jsme:

Nehrňme se proto do žádných "zázračných" pandemických kánonů," popsala svůj pohled na připravované uzavření Pandemické smlouvy senátorka Daniela Kovářová na svém veřejném facebookovém profilu.

(jk, prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 64%
transparent.gif transparent.gif
Ne 18%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif