Rusko varuje před odvetou. Jde o zmražená aktiva pro Ukrajinu

zprávy

Rusko opět varovalo západní státy před možností převedení zmražených ruských devizových rezerv na Ukrajinu. Tento krok by prý vyvolal ostrou odvetu Moskvy.

Rusko varuje před odvetou. Jde o zmražená aktiva pro Ukrajinu
Vladimír Putin, ruský prezident
29. dubna 2024 - 07:22

Předsedkyně Rady federace (horní komory ruského parlamentu) a členka ruské Bezpečnostní rady Valentýna Matvijenková prohlásila, že pokud by západní země skutečně převedly téměř 300 miliard dolarů ruských aktiv na podporu Ukrajiny, měly by očekávat "tvrdou a adekvátní odpověď".

Většina těchto aktiv, zhruba 224 miliard dolarů, se nachází v Evropské unii, zatímco 5 až 6 miliard dolarů je ve Spojených státech. Zatímco někteří západní politici podporují návrh na jejich využití k financování obrany a obnovy Ukrajiny po válce, další upozorňují, že by to mohlo vést k eskalaci napětí a vytvoření nebezpečného precedensu.

Matvijenková tvrdí, že takový krok by narušil světový ekonomický řád a Evropa si je vědoma, že by neměla jít touto cestou. Kremelský palác odsoudil diskusi o konfiskaci jako "nezákonnou a nepřiměřenou".

Navzdory varováním Ruska schválil minulý týden americký Kongres zákon, který umožňuje přesunutí ruských suverénních aktiv na účely podpory Ukrajiny, a to v rámci balíčku téměř 61 miliard dolarů určených pro Ukrajinu.



Rusko naznačilo, že by v případě realizace tohoto plánu mohlo začít s konfiskací západních aktiv na svém území jako formu odplaty, čímž by se situace dále vyostřila, informoval server Tencent News.

V reakci na západní návrhy o převodu ruských zmražených aktiv na Ukrajinu Rusko opakuje svá varování. Valentýna Matvijenková, předsedkyně Rady federace, označila takový krok za "globálně bezprecedentní" a tvrdí, že by to zničilo důvěru v globální ekonomiku.

„Je to zcela nezákonné a protiprávní," zdůraznila Matvijenková.

Dmitrij Peskov, tiskový mluvčí ruského prezidenta, předchozí den prohlásil, že pokud dojde k převodu ruských aktiv, bude to rovnat se pokusu o zabavení státního a soukromého majetku, což je podle něj nezákonné.

„Takový krok by významně poškodil ekonomické zájmy Spojených států," uvedl Peskov.

Psali jsme:

Kromě hrozby odvety za převod finančních prostředků Rusko také varovalo před západními zásobami zbraní na Ukrajině. Ruský ministr obrany Sergej Šojgu v úterý prohlásil, že ruské ozbrojené síly zaměří své útoky na západní zbrojní sklady na Ukrajině.

„Zvýšíme intenzitu úderů na logistická centra a sklady zbraní na Západě," řekl Šojgu na setkání s vysokými úředníky ruského ministerstva obrany.

Matvijenková v rozhovoru také komentovala americkou pomoc Ukrajině v podobě raket, tvrdíc, že to nemůže zásadně ovlivnit průběh jejich speciální vojenské operace. Poukázala na to, že podle ní Američané a Evropané vědí, že vojenskou silou porazit Rusko není možné.

„Ale oni mají volební kampaně, musí se před volbami jevit jako hrdinové," dodala Matvijenková.

(böhm, Tencent News, foto: arch.)


Anketa

Souhlasíte s tím, že na světovém šampionátu v hokeji letos nestartují Rusové?

Ano 13%
transparent.gif transparent.gif
Ne 73%
transparent.gif transparent.gif
Je mi to jedno 14%
transparent.gif transparent.gif