Přírodní cesta ke snížení krevního tlaku

Nová metaanalýza potvrzuje, že pravidelná konzumace potravin bohatých na flavan-3-oly, jako je čaj, kakao, jablka či hroznové víno, výrazně snižuje krevní tlak a zlepšuje funkci cév. Výsledky naznačují, že tyto přírodní látky by mohly hrát klíčovou roli v prevenci kardiovaskulárních onemocnění.

Přírodní cesta ke snížení krevního tlaku
Ilustrační foto
11. července 2025 - 04:52

Nová obsáhlá metaanalýza publikovaná 24. března 2025 v prestižním European Journal of Preventive Cardiology přinesla zásadní zjištění: flavan-3-oly - přírodní látky obsažené v čaji, kakaových výrobcích, jablkách a hroznovém víně - významně snižují krevní tlak a zlepšují funkci cév. Tyto poznatky by mohly změnit přístup ke kardiovaskulární prevenci, především u rizikových skupin obyvatelstva. Studie se opírá o analýzu 145 randomizovaných kontrolovaných studií zahrnujících přes 5 200 účastníků z různých demografických skupin.

Co jsou flavan-3-oly?

Flavan-3-oly jsou podskupinou flavonoidů – bioaktivních polyfenolických látek, které mají antioxidační a protizánětlivé účinky. Mezi nejznámější flavan-3-oly patří epikatechin a epigalokatechin galát (EGCG), hojně zastoupené například v zeleném čaji a kakaových bobech.

Přirozené zdroje flavan-3-olů

    • Zelený a černý čaj
    • Hořká čokoláda s vysokým podílem kakaa
    • Jablka (zejména se slupkou)
    • Hroznové víno a hroznový extrakt
    • Lesní plody (borůvky, ostružiny)

Studie provedla systematickou revizi a metaanalýzu všech dostupných randomizovaných kontrolovaných studií z databáze PubMed od roku 1946 do března 2024. Celkem bylo analyzováno:

    • 145 randomizovaných studií
    • 5205 účastníků
    • Různé formy konzumace flavan-3-olů: extrakty, potraviny, nápoje
    • Průměrná denní dávka flavan-3-olů: 586 mg (95% CI: 510–662 mg)


Hlavní sledované parametry

    • Krevní tlak (v ordinaci i 24hodinové měření)
    • Funkce endotelu (průtokem vyvolaná dilatace, tzv. FMD)
    • Bezpečnost a vedlejší účinky

Hlavní zjištění

    1. Krevní tlak

U všech účastníků došlo k statisticky významnému poklesu krevního tlaku:

    • V ordinaci:
    • Systolický tlak: –2,8 mmHg (95% CI: –3,9 až –1,7 mmHg)
    • Diastolický tlak: –2,0 mmHg (95% CI: –2,6 až –1,3 mmHg)
    • 24hodinové ambulantní měření:
    • Systolický tlak: –3,7 mmHg
    • Diastolický tlak: –2,6 mmHg

Významnější účinky byly pozorovány u osob s hypertenzí:

„U osob s vysokým krevním tlakem došlo ke snížení až o 5,9 mmHg systolicky a 2,7 mmHg diastolicky. Takový účinek je srovnatelný s některými antihypertenzivy,“
uvádějí autoři studie.

    2. Endoteliální funkce

Průtokem vyvolaná dilatace (FMD), ukazatel zdraví cév, se po konzumaci flavan-3-olů rovněž zlepšila:

    • Akutní účinek: +2,0 %
    • Opakovaná konzumace: +1,7 %

Tyto změny byly nezávislé na krevním tlaku, což naznačuje přímý pozitivní vliv flavan-3-olů na cévní stěnu.

Ve sledovaných studiích byly vedlejší účinky minimální:

    • Méně než 0,4 % účastníků hlásilo nežádoucí reakce
    • Jednalo se převážně o lehké zažívací obtíže
    • U některých extraktů s velmi vysokým obsahem flavonoidů bylo zaznamenáno riziko hepatotoxicity         
      (poškození jater), ale pouze při extrémních dávkách doplňků stravy

„Je důležité konzumovat flavan-3-oly přirozenou cestou, ideálně z čaje, čokolády nebo ovoce, nikoli ve formě vysokokoncentrovaných suplementů,“ doporučují autoři.

Psali jsme:

K dosažení zkoumané dávky 500–600 mg flavan-3-olů stačí


    • 2–3 šálky zeleného nebo černého čaje
    • 2 jablka denně (se slupkou)
    • 40–50 g hořké čokolády s min. 70 % kakaa
    • Sklenice červeného hroznového džusu

I přes pozitivní výsledky je třeba studii číst s určitou opatrností:

    • Vysoká heterogenita: Výsledky studií se lišily v metodice, délce, dávkování i populaci
    • Střední úroveň důkazů: Autoři sami přiznávají, že kvůli rozdílům mezi studiemi nelze vyvozovat jednotné 
       doporučení pro všechny
    • Chybějící dlouhodobá data: Účinek po letech pravidelné konzumace flavan-3-olů nebyl dostatečně 
       zhodnocen.

Závěry této metaanalýzy podporují významnou roli flavan-3-olů ve stravě zaměřené na prevenci kardiovaskulárních onemocnění. Ačkoli neexistuje univerzální doporučená denní dávka, běžná konzumace čaje, jablek a hořké čokolády se ukazuje jako bezpečný a účinný prostředek, jak podpořit zdraví cév a snížit riziko hypertenze.

Původní studie Lagou, V. et al. (2025) – Impact of flavan-3-ols on blood pressure and endothelial function in diverse populations: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials, European Journal of Preventive Cardiology, je dostupná online ZDE.

(mia, pohybazdravi.eu, foto: zai)


Anketa

Souhlasili byste se zavedením čtyřdenního pracovního týdne?

Ano 29%
transparent.gif transparent.gif
Ne 52%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif