Dva černí mloci zahájili výstavu ve Sladovně

regiony

Výstavu inspirovanou utopickými díly Karla Čapka zahájili ve Sladovně dva černí mloci.

Dva černí mloci zahájili výstavu ve Sladovně
Továrna na utopii
28. září 2022 - 07:30

Vernisáž interaktivní rodinné výstavy Továrna na utopii proběhla v pátek 23. září za přítomnosti týmu královéhradeckého Divadla Drak a autorů výstavy. Její dveře veřejnosti poprvé otevřeli dva velcí černí mloci.

Výstavu tvoří šest původních instalací šesti různých autorů. Jednotlivé instalace jsou autorskými reakcemi na Čapkovy romány Továrna na absolutno, Krakatit, Válka s mloky nebo dramata R.U.R. a Věc Makropulos. Využívají různorodé vyjadřovací prostředky, nacházejí v literárních dílech odlišná témata a počítají s různými způsoby aktivního zapojení diváka. Zároveň je však spojuje zázemí autorů, kteří se všichni věnují loutkovému a alternativnímu divadlu. Je jim proto společná chuť vyprávět příběhy, stejně jako smysl pro divadelnost, hravost a metaforu. Navštívit tak můžete například Prostor pro nesmrtelnost Karla Czecha, vyrobit si trochu božské energie na Šlapadle na absolutno Terezy Vašíčkové nebo zažít čistě zvukové dobrodružství v rámci audiohry Jana Čtvrtníka Krakataudio.

Na výstavě se jako odborný konzultant podílel i ředitel písecké Sladovny Adam Langer. “Sladovna je nám blízká divadelností a příběhovostí svých výstav, rádi se vzájemně inspirujeme,” říká ředitel Divadla Drak Tomáš Jarkovský a dodává: “od začátku jsme chtěli, aby Továrna putovala dál – s tím, že pokud půjde do Sladovny, budeme úplně nejradši.”

Úzká spolupráce na obsahové i koncepční úrovni mezi Divadlem Drak a Sladovnou však trvá už několik let. “Podobných míst pro děti u nás není mnoho, takže nám přijde super, že člověk nemusí tu cestu prokopávat sám, že můžeme sdílet zkušenosti, mít v českém prostředí parťáka, se kterým se společně vzděláváme, propojujeme, i když pojetí a principy naší práce jsou někdy odlišné" vysvětluje Adam Langer.



Šestici instalací doplňuje ještě sedmá, nesoucí název Továrna na budoucnost, na jejímž vzniku se přímo v Písku podílel tým Sladovny (Gabriela Sokolová Loskotová, Tomáš Machek a další) a lektorský tým Divadla Drak. Ta otevírá každému návštěvníkovi bez ohledu na věk prostor pro vlastní tvorbu. Spojuje Továrnu se stálou výstavou Hnízdo ilustrace a otevírá například otázky: Co bylo dřív: text, nebo ilustrace? Jak interpretovat minulost, současnost a budoucnost? Jak Karel Čapek vnímal budoucnost v minulosti? Co znamená slovo labor? Jaká bude minulost v budoucnosti?

Továrna na utopii je vhodná pro děti od šesti let i jejich dospělé, ve Sladovně bude k zažití až do konce roku 2022, doporučujeme rezervaci termínu na webu www.sladovna.cz. Lektorský program je připravený také pro školní skupiny, ideálně pro 2. stupeň ZŠ.

Jihoceskenovinky.cz informovala Mgr. Karolína Voráčková za Sladovnu Písek o.p.s.

(jv,jihoceskenovinky.cz foto:sladovna)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?