Káča se vydá za čerty, anděly a Mikulášem do jeskyně Výpustek

regiony

Při akci Ďábelský Výpustek obsadí čerti i andělé v sobotu 3. a v neděli 4. prosince 2022 stejnojmennou jeskyni ve Křtinském údolí v Moravském krasu.

Káča se vydá za čerty, anděly a Mikulášem do jeskyně Výpustek
Ďábelský Výpustek
29. listopadu 2022 - 11:00

Oblíbená akce pro děti a jejích rodiče se koná již třináctým rokem. Letos bude divadelní program na motivy oblíbené pohádky Čert a Káča. „Káča putuje napříč celým Peklem, aby si obstarala tanečníka. Prochází přes pekelné ložnice až k Luciferovi, který se zrovna připravuje na svátek Mikuláše. A skončí až v nebi u svatého Mikuláše,“ naznačil děj režisér letošního ročníku Vojtěch Pernica. Na hraní a organizaci akce se podílí všichni průvodci Výpustkem i křtinský divadelní spolek Křový (KŘtinský Ochotnický VÝkvět),

„Je možné přinést vlastní nadílku pro vaše děti, kterou jim Mikuláš předá spolu s ,certifikátem hodného dítěte´. Malý dárek je připraven pro všechny děti. Jednotné vstupné je 110 korun, na akci nebude chybět možnost občerstvení,“ dodává vedoucí provozu jeskyně Hana Horáková.



Labyrint chodeb a dómů Výpustek vytvořila ponorová činnost Křtinského potoka. První zdokumentovaní návštěvníci již v 17. století nacházeli kosti pravěké zvířeny. V tomto období také vytvořil první popis jeskynních prostor mnich Martin Alexander Vigsius. Jan Ferdinand Hertold v roce 1669 ve spise Tartaro-Mastix Moravie popisuje temné otvory do chodeb a propastí, které se dosud nikdo neodvážil prozkoumati. Na začátku 20. století sloužily prostory těžbě fosfátových hlín, za druhé světové války nacistům jako podzemní továrna na letecké motory do stihaček a za studené války v roce 1961 Československá lidová armáda do jeskyně vestavěla tajné vojenské velitelství, které mělo odolat nukleární válce na povrchu. Pro turisty je přístupný od roku 2007.

Výpustek spolu s Punkevními a Sloupsko-šošůvskými jeskyněmi v Moravském krasu jsou jedinými ze 14 zpřístupněných jeskyní v Česku, které jsou otevřeny celoročně – v zimě denně kromě pondělí. V prosinci jsou otevřeny i Bozkovské dolomitové jeskyně v Podkrkonoší s největším podzemním jezerem Čech, ale jen ve všední dny. Jiné jeskyně jsou v zimě zavřeny kvůli ochraně hibernujících netopýrů.

Jihomoravskénovinky.cz informoval Mgr. Pavel Gejdoš, tiskový mluvčí, Správa jesky\ń České republiky.

(rp,jihomoravskenovinky.cz,foto:Pavel Gejdoš)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 71%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif