Kraj pomůže obcím s modernizací požární techniky

regiony

Vzhledem k tomu, že žadatelem jsou ve všech případech obce, budou o jednotlivých dotacích na svém červnovém jednání rozhodovat krajští zastupitelé.

Kraj pomůže obcím s modernizací požární techniky
Ilustrační foto
6. června 2023 - 11:30

Radní Pardubického kraje na svém pondělním jednání schválili poskytnutí dotací pro obce jako podíl ke státní dotaci v rámci podpory pořízení nových cisternových automobilových stříkaček, nových dopravních automobilů, nových požárních přívěsů pro hašení a podporu výstavby a rekonstrukci požárních zbrojnic. Celková výše poskytnuté dotace činí 15,3 milionu korun.

„V rámci dotačních programů vyhlášených Ministerstvem vnitra – generálním ředitelstvím Hasičského záchranného sboru České republiky na rok 2023, které jsou určené na pořízení nových cisternových automobilových stříkaček, dopravních automobilů, požárních přívěsů pro hašení a podporu výstavby a rekonstrukci požárních zbrojnic, jsme se zavázali k finanční podpoře v rámci krajského rozpočtu. Státní dotace v případě pořízení cisternové stříkačky je maximálně ve výši čtyř milionů korun, u dopravních automobilů a požárních přívěsů 450 tisíc korun a u stavby či rekonstrukce požárních zbrojnic 4,5 milionu korun,“ uvedl hejtman Martin Netolický.

Dotaci na cisternové automobilové stříkačky od kraje obdrží osm měst a obcí. „Každý úspěšný žadatel obdrží spolufinancování z krajského rozpočtu ve výši 750 tisíc korun. Jedná se například o Proseč, Srch či Vysoké Mýto,“ uvedl hejtman Netolický.

Dotaci na dopravní automobil ve výši 300 tisíc na žadatele obdrží Bučina, Sopotnice a Vítanov. Dalších šest obcí získá dotaci na pořízení nového požárního přívěsu. Mezi úspěšnými žadateli jsou Jenišovice, Jezbořice či Stéblová. Šest obcí pak od kraje obdrží v souhrnu 7,5 milionu korun na stavbu nebo rekonstrukci požární zbrojnice.

„Částku 1,5 milionu korun získají Dašice, Hrochův Týnec a Lázně Bohdaneč. Milion korun pak Červená Voda, Klešice a Rudoltice,“ řekl hejtman Martin Netolický. „Celkově tak jako krajský příspěvek ke státní dotaci rozdělíme 15,3 milionu korun,“ uzavřel hejtman Martin Netolický.



Vzhledem k tomu, že žadatelem jsou ve všech případech obce, budou o jednotlivých dotacích na svém červnovém jednání rozhodovat krajští zastupitelé.

Pardubickénovinky.cz informoval Mgr. Dominik Barták, tiskový mluvčí Pardubického kraje.

(jv,pardubickenovinky.cz,foto:arch)


Anketa

Kdo by podle Vás byl lepším prezidentem USA?