Kroměříž: Vandal poškodil 80 let starý strom na hřbitově

regiony

Zhruba 80 let starý strom se stal v těchto dnech obětí řádění neznámého vandala na kroměřížském hřbitově.

Kroměříž: Vandal poškodil 80 let starý strom na hřbitově
Poškození
28. května 2024 - 07:30

„Kaštan, který je součástí aleje vzrostlých stromů, na několika místech kořenů navrtal a do děr pravděpodobně aplikoval jed. Strom, který se na jaře olistil a kvetl, po tomto zásahu začal intenzivně opadávat,“ popsal Karel Hickl z městské společnosti Kroměřížské technické služby (KTS), která hřbitov spravuje.



Podle něho dendrolog odhadl hodnotu stromu zhruba na 200 až 250 tisíc korun. KTS podaly kvůli poškození kaštanu trestní oznámení na neznámého pachatele. „Nelze podobné neurvalé jednání vůči zeleni tolerovat. Nejde přitom jen o finanční náhradu způsobené škody. Poničený strom na hřbitově rostl desítky let a podílel se na podobě tohoto pietního místa. Pokud se strom nepodaří zachránit, potrvá léta, než na jeho místě vyroste nový,“ uvedl jednatel KTS a místostarosta města Karel Holík.

KTS v posledních asi patnácti letech na městském hřbitově řešily jednu podobnou událost. „Týkala se menšího stromu, tisu,“ popsal Hickl. Na jiných místech Kroměříže se ale vandalismus vůči zeleni v posledních letech objevil. V roce 2020 bylo zničeno několik stromků na sídlišti Oskol. Dva jírovce a jedna vrba jíva byly ulomeny, další tři stromky byly poškozeny méně závažně. O dva roky dříve město řešilo také vandalismus na nábřeží Švabinského, kde pachatel zničil šest vzrostlých lip.

Informoval Jan Vondrášek, tiskový mluvčí, Městský úřad Kroměříž.

(rp, zlinskenovinky.cz,foto:meu kromeriz)


Anketa

Kdo by podle Vás byl lepším prezidentem USA?