Letošní mladá univerzita hýří barvami.

regiony

Šedesátka dětí z Vysočiny a Dolního Rakouska tráví tento prázdninový týden aktivitami Mladé univerzity Waldviertel–Vysočina.

Letošní mladá univerzita hýří barvami.
Z akce
14. srpna 2022 - 11:00

Z univerzitního kampusu v Raabsu se včera děti ve věku 11–14 let vydaly do Jihlavy, aby zde strávily den plný poznání i zábavy. „Zájem o Mladou univerzitu je mezi dětmi i jejich rodiči stálý. Program pro zvídavé a stále náročnější účastníky se připravuje měsíce dopředu. Snažíme se najít témata, hosty a aktivity, které děti a přirozeně donutí věnovat čas sobě, poznání i pohybu,“ uvedl Jan Břížďala, radní Kraje Vysočina pro oblast školství, mládeže a sportu.
 
 
 

Program letošního 13. ročníku Mladé univerzity je záměrně návratem k tomu nejlepšímu, co nabídly předchozí ročníky. Pod názvem Náš pestrý svět děti poznávají hravou formou základy vědy, tráví maximum času v přírodě a ve společnosti nových přátel.

Jednodenní program, který děti absolvovaly tento týden v Jihlavě, byl postaven na zážitkové barevné chemii. „Přímo před jejich očima lektoři z Úžasného divadla fyziky prováděli pokusy, při kterých měnili barvy tekutin nebo čarovali s plamenem. Další část dopoledního programu zajistila Stanice Pavlov, která ukázala, jak je třeba chránit zvířata ve městě. Děti si pohladily rorýse nebo lasici,“ popsal Zbyněk Čech z organizačního týmu. Odpolední program zajistila jihlavská zoo a znovu i Stanice Pavlov, která děti učila, jak a kam umístit budky pro ptáky v městském prostředí. Velká část odpoledne byla věnována tvoření. V ateliéru designu oděvu a módních doplňků Střední umělecko-průmyslové školy Jihlava-Helenín vytvářely děti pod vedením Míly Svobodové trička a společný street obraz, havlíčkobrodská Galerie výtvarného umění pro účastníky kempu připravila tisk linorytem. Největší zájem byl podle očekávání o kulinářskou akademii šéfkuchaře Pavla Mareše. Děti si samy připravovaly hamburgery a sladké poháry.

 


Prázdninový kemp Mladá univerzita v pátek slavnostně zakončí Akademická slavnost v Raabsu an der Thaya, které se bude účastnit i hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek, rodiče a příbuzní dětí, pro které je připravený pestrý program spojený s udělováním diplomů potvrzujících absolvování letošní Mladé univerzity Waldviertel–Vysočina. A už nyní pracují pořadatelé na ročníku 2023, který by se měl v Raabsu i na Vysočině uskutečnit opět v srpnu.

NovinkyVysočina.cz informovala Jitka Svatošová, tisková mluvčí, Kraj Vysočina.

(rp,novinkyvysociny.cz,foto:krajvysocina)


Anketa

Měla by Danuše Nerudová odstoupit z kándidátky STANu do eurovoleb?

Ano 72%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 13%
transparent.gif transparent.gif