Američané ztrácejí důvěru k národním institucím, říká Baker

zprávy

Američtí občané projevují rostoucí nedůvěru k vlastním národním institucím, varuje britský spisovatel Gerard Baker ve své nové knize. Vývoj posledních 30 let ukazuje, že taková ztráta důvěry může ohrozit samotné základy americké demokracie.

Američané ztrácejí důvěru k národním institucím, říká Baker
Gerard Baker, publicista
24. září 2023 - 02:20

Gerard Baker, britský spisovatel a publicista, v nedávném článku pro New York Post zdůraznil alarmující trend ztráty důvěry veřejnosti ve své vůdce a instituce. Jeho kniha "American Breakdown: How Americans Lost Trust in their Leaders and Institutions and How to Rebuild Confidence" se podrobně zabývá touto problematikou.

Podle červencového průzkumu Gallup Organization má v průměru pouze 26 % Američanů "velkou nebo poměrně velkou důvěru" v devět klíčových národních institucí. To je nejnižší číslo, jaké bylo kdy zaznamenáno.

Pew Research Center, které monitoruje důvěru veřejnosti v americké instituce již 30 let, také potvrdilo prudký pokles důvěry.


Jedním z hlavních bodů Bakerovy argumentace je, že Američané ztratili nejen důvěru v instituce, ale také v sebe navzájem. "Tato klesající společenská důvěra ničí vazby spojující Američany," upozornil Baker.

Amerika je dnes zemí hluboce nespokojenou s vlastním fungováním. Většina občanů nedůvěřuje svým vůdcům, institucím, korporacím, vzdělávacím a informačním systémům a dokonce i svým spoluobčanům.

Baker ve svém článku poukazuje na řadu faktorů, které mohly přispět k tomuto kolapsu důvěry. Mezi ně patří nejen nepoctivost a podvody ze strany institucí, ale také selhání v mnoha oblastech: katastrofální zahraniční války, otvírání hranic, rostoucí epidemie závislostí, finanční krize, podnikové skandály, zvyšování ekonomické a sociální nerovnosti a technologické inovace s riziky pro soukromí a duševní zdraví.

Psali jsme:

Vzhledem k současným trendům je důležité zvážit, jak obnovit důvěru občanů v demokratické instituce a mezi sebou navzájem, aby se zabránilo potenciálnímu kolapsu americké demokracie.

(jk, New York Post, foto: repro: WSJ)


Anketa

Souhlasíte s tím, že na světovém šampionátu v hokeji letos nestartují Rusové?

Ano 13%
transparent.gif transparent.gif
Ne 73%
transparent.gif transparent.gif
Je mi to jedno 14%
transparent.gif transparent.gif