Arestovič: Válka na Ukrajině zastihla Západ s kalhotami dole

zprávy

Západ přišel do války se staženými kalhotami, není schopen tuto válku vést a vyhrát ji. V rozhovoru to uvedl bývalý poradce Kanceláře prezidenta Ukrajiny Alexej Arestovič.

Arestovič: Válka na Ukrajině zastihla Západ s kalhotami dole
Alexej Arestovič, bývalý poradce ukrajinského prezidenta Vladimira Zelenského
6. prosince 2023 - 06:20

„Američané nemohou vyrobit milion granátů ročně. Severní Korea dokáže to množství vyrobit. O jaké válce a vítězství mluvíme, o jakých hranicích roku 1991? Západ zničil vojenský průmysl a nemůže ho rychle obnovit, protože jsou potřeba stovky miliard dolarů investic. Ale i když je sem dodáš, za rok nebo dva to nezvládneš,“  řekl Arestovič.


Celá Evropská unie nemohla dodat milion granátů, dala Ukrajině 300 tisíc, ale podle bývalého poradce je potřeba 17 milionů, píše telegramový kanál „Country Politics“ s tím, že podle zpráv médií ukrajinská armáda požaduje tak velké množství od států.

„O jaké válce to mluvíme? Západ přišel do války se staženými kalhotami, ukázalo se, že je nahý král, není schopen tuto válku vést a vyhrát,“ řekl Arestovič.

Západ se podle jeho názoru také připravuje „spáchat sebevraždu“ ve střetu s globálním Jihem.


Rheinmetall dodá Kyjevu jen desítky tisíc

Rheinmetall dodá Kyjevu dělostřelecké granáty v hodnotě 142 milionů eur. Napsal o tom telegramový kanál „DW** Main“ s odvoláním na tiskovou službu německého koncernu.

Bylo konstatováno, že Rheinmetall vyhrál výběrové řízení na výrobu desítek tisíc 155mm dělostřeleckých granátů pro Ukrajinu. Objednala si je nějaká nejmenovaná země NATO. Dodávka je naplánována na rok 2025.

V příštím roce plánuje koncern podle předchozí smlouvy vyrobit a dodat do Kyjeva 40 tisíc dělostřeleckých granátů. Kromě toho německé úřady v říjnu objednaly od Rheinmetall pro Ukrajinu více než 100 tisíc 155mm granátů v hodnotě stovek milionů eur, uvádí zpráva.

(rp,prvnizpravy.cz,eadaily,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 60%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 20%
transparent.gif transparent.gif