Bank of England v ohrožení kvůli americkým volbám

zprávy

Megan Greene, známá pro své jestřábí názory a členka Měnového výboru Bank of England (MPC), ve svém nedávném rozhovoru pro Financial Times uvedla, že předčasné snižování úrokových sazeb ve Velké Británii by ještě mělo počkat.

Bank of England v ohrožení kvůli americkým volbám
Ilustračí foto
17. dubna 2024 - 07:03

Její komentáře přicházejí v okamžiku, kdy se americké dluhopisové trhy potýkají s prudkými výprodeji a obchodníci se odvracejí od dřívějších sázek na dvojité snížení sazeb BoE v průběhu tohoto roku.

Co tedy stojí za tímto obratem? Stručná odpověď zní: inflace v USA, která minulý týden překvapila svou výší. Vzhledem k tomu, že Bank of England nepracuje s plně nezávislou měnovou politikou, ale spíše sleduje kroky Federálního rezervního systému USA, vedla vysoká americká inflace k zamyšlení mezi ekonomy na Threadneedle Street. Inflace v USA dosáhla 3,5 %, což je výrazný nárůst oproti únorovým 3,2 %. Od prosince Fed signalizuje, že očekává pokles inflace, což by mu umožnilo snížit úrokové sazby před letošními volbami.

Odborníci, kteří situaci pozorně sledují, varují, že důkazy o poklesu inflace jsou slabé a že existuje vážné riziko zvýšení cen energií. To mnohé přimělo k úvahám, že Fed je možná příliš ovlivněn politikou, a svými kroky se snaží podpořit Joe Bidena v nadcházejícím souboji s Donaldem Trumpem.

Pokud by americký Fed skutečně udržel úrokové sazby nízké za účelem podpory ekonomického růstu v období před volbami, může to znamenat, že Bank of England bude muset udržet své sazby na vyšší úrovni, aby čelila nadměrným inflačním tlakům. Pro investory a finanční analytiky to znamená období plné nejistot, a bude zásadní pozorně sledovat další vývoj na obou stranách Atlantiku.



Tento názor získává na váze i díky reakci prezidenta Bidena na zprávy o inflaci: Minulý týden podle agentur prohlásil, že březnová zpráva o inflaci může oddálit snížení úrokových sazeb „o měsíc nebo tak něco“. Má ale americký prezident předpovídat úrokové sazby? Samozřejmě že ne: Federální rezervní systém by měl být nezávislou institucí a jeho politika by měla být řízena daty. Přesto je jeho dosavadní výkonnost od nástupu Bidena do Bílého domu žalostná a hromadí se důkazy o tom, že se instituce politizuje.

Situaci ještě zhoršují obvinění z plagiátorství, která se objevila na internetu proti Lise Cook, ekonomce nominované Bidenem v květnu 2022 do Rady guvernérů. Cook, jejíž práce se zdá být zaměřena hlavně na otázky sociální spravedlnosti, se nyní ocitá v hledáčku kritiky. I když obvinění nemusí vést k vážnějším následkům, je na místě se ptát, proč je ekonomka zaměřená na rasové otázky kvalifikovaná určovat měnovou politiku. Snaží se snad Bidenova administrativa obsadit centrální banku politickými spojenci, aby získala schválení pro úrokovou politiku, kterou preferuje?

Psali jsme:

Tyto otázky nejsou relevantní pouze pro Spojené státy. Bank of England obvykle nastavuje svou úrokovou politiku s ohledem na politiku Fedu, protože pokud by snížila sazby příliš rychle a americké sazby by byly výrazně vyšší než britské ekvivalenty, mohla by hodnota libry klesnout, jelikož kapitál by plynul na západ přes Atlantik. V důsledku toho je Bank of England v podstatě nucena hrát hru „Sleduj vůdce“.

V nejlepších časech by to bylo suboptimální uspořádání. Ale pokud je pravda, že Federální rezervní systém již není institucí řízenou daty a místo toho diktuje politiku na základě politického cyklu, je to pro Británii katastrofa. To znamená, že držitelé hypoték ve Velké Británii si nyní musí uvědomit, že jejich splátky jsou nastaveny podle potřeb ne ekonomiky, ale Demokratické strany Joe Bidena.

(hýbl, prvnizpravy, foto: red.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 64%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif