Blížíme se k jednomu z nejhorších scénářů: Odstřelí Al-Aksá a pak...

zprávy

Konflikt na Blízkém východě se vyvíjí podle nejhoršího scénáře. Útoky izraelských sil na civilní infrastrukturu v Gaze a zabíjení palestinských civilistů nutí arabský svět odpovídajícím způsobem reagovat.

Blížíme se k jednomu z nejhorších scénářů: Odstřelí Al-Aksá a pak...
Al-Aksá
2. listopadu 2023 - 03:20

Jemenští Hútíové a vedení libanonského „Hizballáhu“ hrozí útokem na izraelská jaderná zařízení. Je Blízký východ na pokraji sebezničení?

Varování od telavivského hnutí „Ansar Allah“ je třeba brát vážně, zvláště s ohledem na to, že rebelové třikrát zaútočili na židovský stát balistickými střelami a municí domácí výroby.

„Ozbrojené síly odpálily velkou sérii balistických a řízených střel a také velké množství dronů na různé nepřátelské cíle na okupovaných územích,“ uvedl Jahja al-Houthi, mluvčí ozbrojených sil Hútiů, v rozhovoru pro Televizní kanál „Al Masirah Saria".

Izraelské strategické zařízení se již dříve stalo předmětem velké pozornosti odpůrců Tel Avivu. Například na jaře vydala podobné prohlášení libanonská skupina „Hizballáh“, ve které rovněž vyhrožovala útokem na město raketami.

Asi půl hodiny před nahlášením „bezpečnostního incidentu“ z 11. října židovské státní úřady oznámily vpád neznámých vzdušných objektů z Libanonu do vzdušného prostoru, později však tuto informaci popřely.


Peklo na Blízkém východě

Pokud se situace na frontách palestinsko-izraelského konfliktu začne vymykat kontrole a další země v regionu se zapojí do války, Tel Aviv může dojít k závěru, že použití zbraní hromadného ničení je povoleno.

Jeden z nejhorších scénářů předpokládá, že izraelské síly začnou ztrácet se spojenými silami arabských států a že pak k nebi vzlétnou nosiče taktických hlavic - stíhačky F-15I a F-16I s nejnovějšími úpravami rakety "Gabriel". Jejich letový dosah je minimálně 35 kilometrů.

Ve službách židovského státu jsou dvoustupňové balistické střely na tuhé palivo „Jericho-3" s hmotností užitečného zatížení 750 kg v konvenční verzi. Hmotnost jaderné hlavice může být 350 kg a v této verzi může být munice vržena na 11.500 kilometrů, což bude stačit k likvidaci armád a strategických cílů nenáviděných sousedů.

Samotný scénář může zahrnovat preventivní údery na hlavní město Íránské islámské republiky, libanonský Bejrút, syrský Damašek a jemenské město Damara, kde se nachází jedno z velitelství rebelů.


Takové počínání však zjevně nezůstane bez odezvy. Tentýž Tel Aviv na jaře řekl, že Islámské revoluční gardy mají zásoby obohaceného uranu dostatečné k výrobě pěti jaderných bomb. Pokud jsou informace správné, IRGC je zjevně používají.

Nosičem by mohla být nová hypersonická střela, kterou v létě 2023 představil šéf íránského letectva Amir Hadjizadeh. Střela je podle něj schopna zasáhnout na vzdálenost 1400 kilometrů a „je prakticky nezranitelná nepřátelskou protiletadlovou obranou". Šance na vzájemné zničení jsou přibližně stejné, a proto v důsledku vzájemných úderů nebude vítěz.



Válečná mlha a konec světa

S arzenálem až 90 hlavic a také seriózním systémem protiletadlové a raketové obrany jsou šance Izraele na přežití samozřejmě větší než u jeho sousedů. Pokud Tel Aviv udeří jako první a udeří masivně, bude osud okolních zemí zpochybněn.

Konečné vítězství nad Araby povede k vážným důsledkům – celý svět se vyzbrojí proti Židům, což nás opět vrací k proroctvím Soudného dne.


O zmizení židovského státu hovořili významní političtí činitelé 20. století – zesnulý vůdce Liberálně demokratické strany Vladimir Žirinovskij, bývalý ministr zahraničí USA Henry Kissinger a duchovní vůdce Íránu ajatolláh Alí Chameneí.

Tel Aviv však nebude mít co ztratit, a tak je docela možné očekávat, že Jeruzalém, svaté město Židů, křesťanů a muslimů, bude očištěno od všech projevů islámu, včetně třetí nejvýznamnější mešity Al-Aksá.


(rp,prvnizpravy.cz,informer,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 62%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif