Británie čelí propalestinsým protestům. V ulicích to vře

zprávy

Anglie zažívá horké časy. V Londýně je situace velmi napjatá. Propalestinské protesty se v sobotu uskutečnily po celé Velké Británii. V Londýně se tisíce lidí, většinou muslimů, shromáždily před New Broadcasting House BBC. 

Británie čelí propalestinsým protestům. V ulicích to vře
propalestinské akce v Anglii
15. října 2023 - 11:57

Pro zajištění maximální bezpečnosti byla nasazena asi tisícovka policistů. Policisté průběžně informovali o situaci v ulicích Londýna na síti X. Protesty se ve stejný den současně konaly také v Menchesteru, Liverpoolu, Bristolu, Glasgow, Edinburgu a Newcastlu, jak uvedl Daily Mail. V pátek se propalestinští demonstranti shromáždili i v New Yorku na Times Square, kde se setkali s menším počtem proizraelských demonstrantů, píše Daily Mail. O situaci v Londýně informují BBC News.

Vlna protestů přišla týden po brutálním útoku teroristů Hamásu. Policie varovala, že každý, kdo projeví podporu Hamásu, nebo se odkloní od trasy, může čelit zatčení. Protest v Londýně začal u sídla BBC na Portland Place, které bylo přes noc postříkáno červenou barvou. Policie nejprve uvedla, že nemá být vandalismus spjatý s žádnou protestní skupinou. 

Později v sobotu se na sociálních sítích přihlásila aktivistická skupina Palestine Action k odpovědnosti za potřísnění budovy "krvavě červenou barvou, která symbolizuje jejich spoluúčast na izraelské genocidě palestinského lidu prostřednictvím neobjektivního zpravodajství". Policie incident nadále vyšetřuje.


Ozbrojené složky uvedly, že zaznamenaly používání světlic a ohňostrojů. "Pokud identifikujeme osoby, které je mají nebo odhazují, budou podniknuty kroky," uvedla policie. Na většině území navíc platil zákaz zahalovaní obličeje a maskování identity. Navečer byl však tento zákaz zrušen, dle slov policie je ale možné, že ho opět obnoví.

V Londýně na demonstraci Palestine Solidarity Campaign, davy skandovaly a mávaly palestinskými vlajkami a podpůrnými transparenty, aby vyjádřily svou "solidaritu s Palestinou". Protestující současně požadovali, aby Izrael ukončil "okupaci palestinské země" uprostřed probíhajícího konfliktu mezi Izraelem a Hamásem. Demonstranti skandovali hesla jako:„Rishi Sunak, hanba ti“ a sporné heslo „od řeky k moři, Palestina bude svobodná“.

Psali jsme:

Mezi protestujícími muslimy jsou na demonstraci i levicově smýšlející Britové. Jak informovala Sky News, v Londýně vystoupil bývalý předseda opoziční Labouristické strany Jeremy Corbyn. Podle něho je správné odsoudit pokračující okupaci Palestiny izraelskými vojenskými silami.

(jk, Daily Mail, BBC News, foto: repro Times of India)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 64%
transparent.gif transparent.gif
Ne 18%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif