Brusel „kouše“ do stolu: Na Slovensku nezvítězila jeho loutka

zprávy

Druhé kolo voleb na Slovensku má jasného vítěze. Peter Pellegrini se stává novým prezidentem země. Kandidát a spojenec premiéra Fica se jednoznačně postavil proti prozápadnímu kandidátovi, píše se na německém webu Pi-News.

Brusel „kouše“ do stolu: Na Slovensku nezvítězila jeho loutka
Peter Pellegrini, nově zvolený slovenský prezident
8. dubna 2024 - 04:20

Pokud v Bruselu koušou do stolu, pak se muselo stát něco, co pseudofeudalisty v Bruselu, Berlíně a Paříži pořádně štve. Není to nic dramatického. Slovensko si zcela demokraticky zvolilo nového prezidenta.

Vítězem je Peter Pellegrini, sociální demokrat! Získal přes 53 procent hlasů. Jeho protikandidát, bruselská loutka Ivan Korčok, získal kolem 47 procent odevzdaných hlasů. Pellegrini je blízkým důvěrníkem, koaličním partnerem a souputníkem premiéra Roberta Fica (SMER), rovněž sociálního demokrata, který vyhrál parlamentní volby v roce 2023 a tento úřad zastává potřetí.

Štefec: V posledních volbách v Česku a na Slovensku jim to vyšlo: Teď už ne!

Není žádným tajemstvím, že Robert Fico má politicky blízko k maďarskému premiérovi Viktoru Orbánovi a že nejen že provádějí stejnou politiku, ale rozumí si i na osobní úrovni. Slovensko bylo součástí Maďarska až do roku 1919. Přesto jsou maďarsko-slovenské vztahy v současnosti velmi dobré. To je dobré pro obě země i pro Evropu. Proč?

Slovensko podobně jako Maďarsko již neusiluje o válku s Ruskem, ale usiluje o mír na Ukrajině. Do tohoto konfliktu zbraně nedodávají, i když SüddeutcheZeitung  v titulku tvrdí opak.

Slováci odmítají zaplavení země mohamedánskými nájezdníky a chrání své hranice. Odmítají LGBTQ nesmysly a prosazují klasickou rodinu. Hlavní důvod, proč se tohle všechno bruselským autokratům nelíbí, je snadné vysvětlit. Přestože Fico vyhrál volby v roce 2023 a stojí v čele vlády, předchozí prezidentka Zuzana Čaputová vládu sabotovala tím, že nepodepsala nové zákony, včetně reformy soudnictví, aby zabránila jejich vstupu v platnost.

Dalším důvodem je, že veškeré snahy Bruselu uvalit na Maďarsko proceduru podle článku 7, která by Maďarsko zbavila jeho hlasovacích práv, jsou nyní marné, protože Slovensko se neúčastní. Poté, co Polsko kvůli Tuskovu puči shůry přestává být spolehlivým partnerem, nastupuje na jejich místo Slovensko a brání nejhoršímu. V tomto ohledu je Pellegriniho zvolení dobrým znamením pro svobodné Slovensko a silným signálem před červnovými volbami do Evropského parlamentu.

(rp,prvnizpravy.cz,pinews,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 64%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif