Chmelár: Pokud nezastavíme eskalaci, tak směřujeme k občanské válce

zprávy

Chtěl bych nejen tomuto mladému muži, který se na včerejší opoziční demonstraci vyjádřil, že - "potřebujeme něco velkého, jako byl Kuciak, co tak vyhnalo lidi do ulic" - důrazně odkázat, že Slovensko nepotřebuje žádnou vraždu, píše slovenský analytik Eduard Chmelár.

Chmelár: Pokud nezastavíme eskalaci, tak směřujeme k občanské válce
Eduard Chmelár, slovenský analytik
17. března 2024 - 03:20

Slovensko akutně potřebuje snížení napětí a společenský smír. A lídry opozice vyzývám, aby posbírali zbytky své politické a společenské odpovědnosti a přestali hnát tento národ do stále vyhrocenějšího konfliktu. Co má být cílem těchto provokací? Násilí v ulicích? Státní převrat? Občanská válka? Již nyní jsou nesmiřitelností opozice vytvořeny téměř všechny předpoklady pro její vypuknutí.


Něco jiného je vyjádřit nesouhlas s opatřeními vlády a něco jiného nedokázat respektovat výsledky demokratických voleb. Máte plná ústa demokracie, ale neumíte dodržovat ani její základní pravidla. Vy nedemonstrujete za to, aby RTVS zůstala svobodnou. Vy se bouříte proti tomu, aby byla pluralitní ve smyslu zákona a zásad veřejnoprávnosti, aby tam zazněly jiné názory než ty vaše. Opozice, která nevyužívá standardních postupů parlamentní demokracie, nepřipomínkuje legislativu, nedohaduje změny, nepracuje ve výborech, ale žene lidi pokaždé na barikády, se více než na záruku demokracie ponáší na temné síly, které ji chtějí odstranit.

Proto se opozičních lídrů ještě jednou ptám, zda chtějí tento národ přivést k občanské válce. Žádné jiné vyústění toto jejich neustálé vyhrocování společenského napětí nemá. Nebo potom už budeme muset vyjít do ulic i my.

(rp,prvnizpravy.cz,fb,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 67%
transparent.gif transparent.gif
Ne 17%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 16%
transparent.gif transparent.gif