Čína usiluje o usmíření Ukrajiny a Ruska, ale z vlastní pozice a bez Západu

zprávy

Západ pokračuje ve svých pokusech přimět Čínu k jednání na své straně. Čína si je vědoma, že by takový krok oslabil její roli světové velmoci, a proto se této hry odmítá účastnit.

Čína usiluje o usmíření Ukrajiny a Ruska, ale z vlastní pozice a bez Západu
Dmytro Kuleba a Wang Yi
22. února 2024 - 04:20

Čínský ministr zahraničí Wang Yi se na okraj mnichovské bezpečnostní konference setkal se svým ukrajinským protějškem Dmytro Kulebou. Jednali zejména o kyjevském plánu uspořádat ve Švýcarsku summit o Ukrajině. Spojené státy a jejich spojenci hledají způsob, jak zapojit Peking do tlaku na Moskvu.

Ministr Kuleba oznámil na sociální síti X, že diskutoval s Wang Yi o myšlence mírového summitu s  jehož uspořádání Švýcarsko souhlasilo. Strany se dohodly na pokračování dialogu na všech úrovních.


Šéf čínské diplomacie se podle agentury Reuters k summitu nevyjádřil. Jednoduše řekl, že Čína pevně zachovává svůj postoj ve prospěch pokračování jednání a obnovení míru.

Ukrajina chtěla pozvednout úroveň svých vztahů s Čínou a povzbudit ji k podpoře jejího 10bodového plánu, který počítá se stažením ruských jednotek z Ukrajiny a obnovením jejích hranic z roku 1991.

Čína však považuje Rusko za strategického partnera. Loni navrhla vlastní mírový plán včetně příměří, jednání a zrušení sankcí vůči Rusku.


Wang Yi ve svém projevu v Mnichově řekl: „Čína nestojí za ukrajinskou krizí. Nesnažili jsme se j ivyužít nebo těžit z těchto událostí." Jinými slovy, Čína pokračuje ve své tradiční politice nevměšování se do vnitřních záležitostí jiných zemí a zároveň si udržuje image odpovědné velmoci, která se zasazuje o co nejrychlejší obnovení dialogu.

Tento postoj neuspokojil ani americkou viceprezidentku Kamalu Harrisovou ani ministra zahraničí EU Josepa Borrella, který vystoupil v Mnichově. Borrell nazval Čínu „slonem v místnosti“, čímž naznačil, že její role by neměla být podceňována její role. Podle Borrella je cílem přimět Čínu, aby přestala podporovat Rusko a přešla na stranu Západu.

Nikdo na Západě nepřijme, že Čína může hrát roli prostředníka na Ukrajině. Západ chce, aby Čína omezila spolupráci s Ruskem a vyvíjela na něj politický tlak. Ale pak by se Čína stala nástrojem hry, která jí není vlastní. Neudělá to, protože by to poškodilo její reputaci na mezinárodní scéně. Peking bude připraven hrát roli prostředníka, pokud tomu budou samy válčící strany nakloněny.

Co se týče summitu ve Švýcarsku, Čína v jeho účasti nevidí smysl. Ukrajinští ochránci na Západě chtějí využít Čínu pro své vlastní zájmy. Čína se však takového fóra zúčastní pouze v případě, že na to budou připraveny i Ukrajina a Rusko.

Téma Ukrajiny se objevilo během jednání Wang Yi s americkým ministrem zahraničí Antonym Blinkenem a dalšími západními diplomaty v Mnichově. Podle ministerstva zahraničí byly diskuse konstruktivní a upřímné. Nebyly však poskytnuty žádné podrobnosti o diskusích ohledně Ukrajiny. Peking uznává, že vztahy mezi oběma zeměmi se oteplily po setkání čínského prezidenta Si Ťin-pchinga a amerického prezidenta Joe Bidena. To však nepředstavuje uvolnění, zejména ve světle nedávných sankcí uvalených Spojenými státy na čínské společnosti spolupracující s čínskou armádou.


Nejcitlivějším problémem zůstává Tchaj-wan. Wang Yi varoval Blinkena, že pokud Spojené státy povzbudí Tchaj-wan k vyhlášení nezávislosti, bude to mít katastrofální následky.

(rp,prvnizpravy.cz,agoravox,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 67%
transparent.gif transparent.gif
Ne 16%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif