Čistka na Ukrajině. Zelenskij se zbavuje Zalužného

zprávy

Ukrajinská rošáda. Prezident Vladimir Zelenskij by měl koncem týdne vydat dekret o odvolání vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného, informovala stanice CNN na základě svého zdroje.

Čistka na Ukrajině. Zelenskij se zbavuje Zalužného
Valerij Zálužnyj
2. února 2024 - 07:03

Spekulace o chystaném největším vojenském personálním zemětřesení od začátku války se objevily již v posledních dnech. Podle zdrojů CNN dostal Zalužnyj zprávu o odvolání z funkce už v pondělí. Důvodem podle médií mají být neshody mezi prezidentem a velitelem kvůli selhání ukrajinské protiofenzivy.

Podle dvou zdrojů stanice CNN si prezident Zelenskyj velitele ozbrojených sil kvůli odvolání z funkce do své kanceláře předvolal již v pondělí. Informaci předcházely týdny spekulací o rostoucím napětí mezi jedněmi z nejdůležitějších mužů zodpovídajících za obranu před ruskou invazí. O údajném pondělním předvolání generála informovaly také deníky Washington Post nebo Financial Times.



Oficiální oznámení o personálních změnách v nejvyšších patrech ukrajinské armády se ještě neobjevilo, Zalužnyj proto zatím ve své funkci setrvává. Podle jednoho ze zdrojů CNN by však měl prezidentský dekret přijít zhruba koncem týdne. Prezidentský mluvčí Sergej Nikiforov se dříve proti spekulacím o odvolání Zalužného vymezil. „Ne, není to pravda,“ vzkázalo zároveň novinářům ministerstvo obrany.


V rozhovoru v prezidentské kanceláři, který zdroj popisuje jako „klidný“, měl prezident Zalužnému nabídnout jinou pozici. Velitel ji však údajně odmítl. Možnými nástupci Zalužného by se mohl podle informací z okolí prezidenta stát velitel pozemních sil Aleksandr Syrskij nebo šéf rozvědky Kirill Budanov. Ten se k tomu, že by mohl nahradit současného velitele ozbrojených sil, nechtěl vyjadřovat.

„Jsme ve válce a všechny strany využívají veškeré dostupné prostředky, včetně informační války,“ sdělil.

Psali jsme:

Prezident se Zalužným mají mít neshody kvůli neúspěchům loňské ukrajinské protiofenzivy. Napětí podle CNN významně posílil Zalužného výrok pro týdeník Economist, ve kterém o válce mluvil jako o patové situaci. Velitel ozbrojených sil se u Ukrajinců těší velké podpoře, podle prosincových průzkumů ho podporuje 88 procent občanů, zatímco Zelenského 62 procent.

(jak, CNN, foto: repro: the Sun)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 65%
transparent.gif transparent.gif
Ne 18%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif