Eduard Chmelár: Ztratili hokejoví fanoušci paměť nebo soudnost?

zprávy

Dnešní svět je tak důkladně zbaven společných hodnot, až se obávám, že jsme už dávno překročili červenou linii, za kterou je globální válečný konflikt neodvratitelný, píše na facebooku slovenský analytik Eduard Chmelár.

Eduard Chmelár: Ztratili hokejoví fanoušci paměť nebo soudnost?
Eduard Chmelár, slovenský analytik
8. ledna 2024 - 04:20

Pokud pochopíte, že každá genocida začíná jazykem, pak musíte být citliví na výrazy, které tito lidé – politici, novináři, aktivisté – používají vůči Rusům. Běžně jsou označení (a to použiji jen ty zdánlivě slušnější) jako „ruská h*vná“ – „Rusáci“ (ekvivalent Židáci) nebo nejnovější „moskaľský šašo“.

Takto označuje jedna extrémně centristická organizace Sebevědomé Slovensko, blízká Progresivcům a Prezidentskému paláci, slovenského hokejového brankáře Júliuse Hudáčka, který spustil vlnu bezprecedentní hysterie tím, že uplynulou sezónu hrál v KHL za tým Barys Astana. Nepříčetní fanoušci si vydupali zrušení jeho spolupráce s týmem české extraligy Rytíři Kladno, přestože za ním stálo celé mužstvo včetně majitele klubu Jaromíra Jágra. Jsem zděšen, že nikdo ze Slovenska se ho nezastal, naopak, jakékoli občanské iniciativy a opoziční strany vydávaly nadšené zdravice za to, že ho vyhodili, jako vystřižené z padesátých let minulého století. Chybí už jen podpůrná stanoviska kolektivů pracujících, mládeže a umělců.


„Nebudeme podporovat člověka, který si po invazi Ruska na Ukrajinu jezdí po ledě s ruskou vlajkou,“ píše se v prohlášení českých prý hokejových fanoušků... Když se uklidní, mám pro ně jednu otázku. Řekl někdo těmto nabuzeným roztleskávačům, že Astana, za kterou hrál Hudáček, není v Rusku, že je to hlavní město Kazachstánu, se kterým západní země spolupracují více než před válkou s Ruskem? Zda stačí je vyděsit zaklínadlem – „KHL“!!! - aby zpocení ze strachu přestali myslet a začali žvatlat, že KHL je ruská propaganda? Neskutečné, v jaké době žijeme.

A nejvíce vřískají lidé jako Handzuš, Hašek a další, kteří neměli žádný problém s t ím, když si vydělávali miliony v NHL během doby, kdyk Američané zmasakrovali v Iráku statisíce lidí? Když Dominik Hašek chytal v roce 2003 za Detroit Red Wings a když Michal Handzuš hrál v roce 2003 za Philadelphia Flyers, tyto „krvavé peníze“ jim nevadily? Co je to za odporné pokrytectví, které nemá nic společného ani se sportem, ani s realitou?

Opravdu, vědí ti fanoušci o tom, že i Dominik Hašek hrál v KHL za Spartak Moskva? A že majitel jejich klubu Jaromír Jágr si několikrát potřásl ruku s Vladimírem Putinem, když hrál v KHL za Avantgard Omsk? A teď co? Rozpustíte celý ten váš spolek, hrdinové? Ptá se Eduard Chmelár.

(rp,prvnizpravy.cz,fb,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 63%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif