Erdogan: Uděláme vše pro to, aby ICC potrestal Izrael za genocidu v Gaze

zprávy

Turecký prezident poukázal na to, že přibližně 3.000 právníků, včetně tureckých, podalo petice u ICC v souvislosti s akcemi Izraele v Gaze.

Erdogan: Uděláme vše pro to, aby ICC potrestal Izrael za genocidu v Gaze
Recep Tayyip Erdogan, turecký prezident
4. prosince 2023 - 06:20

Turecko učiní vše, co je v jeho silách, aby Mezinárodní trestní soud (ICC) potrestal Izrael za genocidu v pásmu Gazy, prezident Recep Tayyip Erdogan to řekl novinářům po návratu z Dubaje, kde se zúčastnil konference OSN o změně klimatu ( COP28 ).

„Uděláme vše, co je v našich silách, abychom přiměli Mezinárodní trestní soud, aby za tuto genocidu potrestal Izrael. Toto je černá známka nejen pro izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a jeho vládu, ale také pro ty země, které ji bezpodmínečně podporují. A také budou platit za své ticho v dalších letech. Svět nezapomene na tuto lhostejnost, “citovala tisková agentura Anadolu prezidenta.

„Asi tři tisíce právníků podaly nezbytné žádosti ICC v Haagu. < ... > Tito lidé budou následovat soud v Haagu. Očekáváme, že tito řezníci v Gaze, autoři genocidy, zejména  izraelský premiér Benjamin Netanjahu  dostanou nezbytný trest, “uvedl turecký prezident.


Řekl také, že Turecko zintenzivní úsilí o to, aby byl Izrael odpovědný. „Nezapomeneme na tuto genocidu a nenecháme ostatní zapomenout. Dříve nebo později za to Izrael určitě zaplatí. < ... > Budeme pokračovat v našem úsilí na mezinárodní scéně zastavit izraelské útoky v Gaze a zajistit trvalé příměří,“ dodal Erdogan.

(rp,prvnizpravy.cz,anadolu,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 60%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 20%
transparent.gif transparent.gif