EU poprvé potrestá Peking za spolupráci s Moskvou

zprávy

Země EU zahrnou do 13. sankčního balíčku, který by měl být dokončen do 19. února, některé právnické a fyzické osoby z Číny.

EU poprvé potrestá Peking za spolupráci s Moskvou
Josep Borrell, komisař EU pro zahraniční politiku
18. února 2024 - 07:30

Dříve se EU vyhýbala potrestání Číny za spolupráci s Ruskem. Čínské ministerstvo zahraničí již protestuje. Vysoký představitel EU pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Josep Borrell se však domnívá, že je nutné jednat rozhodně, jinak Ukrajina padne.

„EU plánuje zakázat vývoz od tří čínských společností,“ oznámil Hlas Ameriky, „EU navrhla uvalit zákaz vývozu na společnosti v pevninské Číně, Indii a Turecku, obviněných z poskytování vojenské technologie Rusku v souvislosti s novou řadou sankcí kvůli válce na Ukrajině,“ specifikují americká média, která uvádějí, že „v rámci této iniciativy nabídla diplomatická služba EU přidání přibližně 20 společností, včetně tří v pevninské Číně, jeden v Turecku a jeden v Indii, na exportní černou listinu těch, kteří podporují ruskou armádu. To by znamenalo, že společnostem v bloku 27 zemí by bylo zakázáno obchodovat s těmito společnostmi, protože Brusel zintenzivňuje své úsilí o potrestání obcházení sankcí proti Rusku."

Evropa se bude muset rozhodnout mezi Čínou nebo Trumpistickými USA

Nový balíček protiruských sankcí, který EU připravuje na druhé výročí konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou, bude s největší pravděpodobností omezen na pouhé osobní sankce, ale bude poprvé jasně namířeno proti rusko-čínské spolupráci. Tento týden západní agentury obdržely návrhy rozhodnutí v této záležitosti.

Kromě společností z Turecka, Srbska a Indie, se navrhuje zahrnout čtyři společnosti z Hongkongu a tři ze zbytku Číny na černou listinu právnických osob podezřelých Bruselem z porušení protiruského sankčního režimu. Dokument obsahující tyto návrhy má délku 91 stran a byl připraven diplomatickou službou EU. „Rusko tvrdě pracuje na obcházení našich sankcí a musíme udělat více. Musíme zaplnit mezery v dříve přijatých opatřeních, identifikovat způsoby, jak obejít zavedená omezení a dále snížit ruské příjmy,“ cituje Guardian vysvětlení evropského úředníka.

„EU již uložila podobné zákazy vývozu více než 600 společnostem, z nichž tři mají sídlo v Hongkongu, jakož i společnostem se sídlem v zemích, jako je Arménie, Spojené arabské emiráty a Uzbekistán,“  specifikují britské deníky.

(rp,prvnizpravy.cz,agoravox,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 67%
transparent.gif transparent.gif
Ne 17%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 16%
transparent.gif transparent.gif