Evropské drogové gangy a děti s kalašnikovy

zprávy

Evropské drogové gangy otevírají „mučírny“ a vyzbrojují děti kalašnikovy, varují agentury Evropské unie. Jak píše server politico.eu, obří obchod s drogami napříč kontinentem živí "bezprecedentní" úrovně násilí.

Evropské drogové gangy a děti s kalašnikovy
Ilustračí foto
9. března 2024 - 07:03

Děti střílí po jiných dětech z kalašnikovů. Adolescenti vykládají kokain z kontejnerů v přístavech. A komora pro mučení se skrývá mezi přepravními kontejnery v holandském lese. To je nová realita pro části Evropy zasažené rekordním množstvím nelegálních narkotik, které se do kontinentu a z něj přelévají. Drogy nyní v hodnotě desítek miliard eur živí válčící gangy k používání "bezprecedentních" úrovní násilí proti sobě, varovali ve čtvrtek evropští političtí šéfové.

Tyto zjištění byly odhaleny na tiskové konferenci pořádané evropskou policejní agenturou Europol a Evropským monitorovacím střediskem pro drogy a drogovou závislost (EMCDDA) při představení jejich nejnovějšího přehledu evropského trhu s drogami, který odhadli na přibližně 30 miliard eur ročně. Dovoz kokainu a vývoz extáze dosáhly v roce 2022 rekordních čísel. Většina násilí souvisí s kokainem a konopím, uvedly agentury.

Přestože úřady neposkytly statistiky o rozsahu problému, Alexis Goosdeel, ředitel EMCDDA, uvedl, že Evropa nyní zažívá úroveň drogově motivovaného násilí srovnatelnou s tou ve Střední Americe. „Je to součástí každodenní reality v Evropské unii," řekl.

Výkonná ředitelka Europolu, Catherine De Bolle, prohlásila: „Našli jsme dokonce mučící místnosti v EU. Nikdy jsme to předtím neviděli. To bylo používáno v Latinské Americe, ale ne v EU," uvedla na tiskové konferenci.

De Bolle neuvedla, na který případ se odkazuje, ale jediný veřejně hlášený objev tzv. mučících kontejnerů v Evropě byl poblíž přístavu Rotterdam v roce 2020. Několik mužů bylo v souvislosti s tímto případem odsouzeno a posláno do vězení, uvádí server Politico.eu.



Chris Dalby, ředitel konzultantské firmy World of Crime se sídlem v Nizozemsku, řekl pro server POLITICO, že i když je "nemožné vědět", jak rozšířené jsou mučící komory v Evropě, případ byl "určitě budíčkem ohledně stoupající závažnosti gangového násilí v Evropě."

Dalším rostoucím problémem je věk lidí pracujících na nelegálních trzích. Gangy v Marseille stále častěji najímají adolescenty jako pozorovatele policie nebo prodejce drog, což vede k tomu, že děti se navzájem zabíjí kalašnikovy. Úřady v přístavech Antverpy a Rotterdamu chytili desítky adolescentů, kteří byli placeni za vyjímání nákladů kokainu z přepravních kontejnerů.

„Celé rodiny žijí z příjmů, které získávají prostřednictvím mladých lidí pracujících pro kriminální skupiny," řekla De Bolle z Europolu.

Oficiální reakce jsou smíšené, někteří politici volají po přísnějších trestech a vyšších rozpočtech na bezpečnost, zatímco jiní tvrdí, že prohibice drog prostě nefunguje a že nastal čas na legalizaci trhu.

„Regulace trhu, státní monopoly nebo poskytování pro lékařské účely jsou jen některé z možných, nikoli nutně výhradních alternativ," napsala v lednu pro Guardian v názorovém příspěvku starostka Amsterdamu Femke Halsema varovala, že jinak Nizozemsko riskuje, že se stane "narko-státem".

Psali jsme:

Belgie a její předsednictví Rady EU zaujaly tradičnější cestu, zaměřily se na zpřísnění bezpečnosti v přístavech a posílení spolupráce se soukromým sektorem prostřednictvím nově vytvořeného Evropského sdružení přístavů. Belgická ministryně vnitra Annelies Verlinden cestovala v únoru do Bolívie, kde podepsala společnou deklaraci s latinskoamerickými zeměmi "k účinnému řešení všech aspektů globálního drogového problému" v příštích pěti letech.

Nicméně některé latinskoamerické země - mezi nimi Kolumbie a Ekvádor - naznačily, že evropští lídři by se měli dívat blíže k domovu. Města jako Brusel, Amsterdam, Lisabon a Tarragona mají podle údajů EMCDDA jedny z nejvyšších měr spotřeby kokainu na hlavu na světě. Je to odpovědnost, které by si Evropané měli být vědomi, řekl Goosdeel, i když zdůrazňoval, že uživatelé drog by neměli být nutně považováni za zločince.

„Není čas spustit boj proti spotřebitelům. Je to boj za ochranu našich občanů," řekl Goosdeel.

(jk, politico.eu, screen: voa)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 64%
transparent.gif transparent.gif
Ne 18%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif