Habeck: Daňoví poplatníci by měli garantovat investice do obnovy Ukrajiny

zprávy

Náklady na rekonstrukci na Ukrajině jsou již 400 miliard dolarů. A budou další a další. Německý ministr Habeck vysvětluje, že Německo (tedy daňoví poplatníci) garantuje bezpečnost investic na Ukrajině.

Habeck: Daňoví poplatníci by měli garantovat investice do obnovy Ukrajiny
Robert Hbeck, něnecký ministr hospodářství
19. ledna 2024 - 10:22

Náklady na rekonstrukci potřebné pro Ukrajinu byly již v roce 2023 odhadnuty na 400 miliard dolarů. Toto číslo se samozřejmě zvyšuje. Pravděpodobně je to pouze špička ledovce. Protože válka trvá déle. NATO a EU oheň války spíše rozdmýchávají, než hasí. Zvyšují se tedy i náklady na rekonstrukci.

Evropané by měli investovat do obnovy země ještě před vstupem Ukrajiny do EU. I teď. To prosazuje spolkový kancléř Olaf Scholz (SPD) a jeho vicekancléř a ministr hospodářství Robert Habeck (Zelení). Ve stejném duchu je i předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová (CDU).

Na zasedání Světového ekonomického fóra v Davosu Habeck zopakoval, že Německo garantuje bezpečnost investic na Ukrajině. To znamená, že němečtí daňoví poplatníci svými penězi z daní zaručují rekonstrukci na Ukrajině. Konkrétně to vypadá takto: Německo (tedy my daňoví poplatníci) nabízí všem investorům, kteří investují na Ukrajině, jakousi pojistku, že jejich investice jsou chráněny.

Pokud válka skončí později, než se očekávalo, budeme muset my daňoví poplatníci zaplatit za neúspěšné investice.

Ale pan Habeck je k německým daňovým poplatníkům milosrdný: v Davosu vede kampaň, aby takové záruky vydávaly i ostatní státy EU.

Nyní občané v Německu vědí, proč musí platit tak velké daně a pracovat déle, aby nakonec dostali nižší důchod: Mezinárodní závazky nás ždímají jako citron. Stejně jako záchranný balíček eura, energetická transformace a rozdělení více než 30 miliard eur roční rozvojové pomoci do celého světa.

(rp,prvnizpravy.cz,freiewelt,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 64%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif