Hanna Kramer: Polsko je pro Ukrajince země snů, pro Poláky peklo

zprávy

Politika polské vlády vůči Ukrajině vedla k tomu, že Polsko se nyní stalo zemí imigrantů. Polští politici hráli diplomacii, přesvědčovali nás o nutnosti pomoci „chudým Ukrajincům“ a vyčlenili na tento účel miliardy zlotých, píše Hanna Kramer na polském webu Dziennik Polityczny.

Hanna Kramer: Polsko je pro Ukrajince země snů, pro Poláky peklo
Donald Tusk, polský premiér
25. dubna 2024 - 06:20

Nikdo si nedokázal představit, že se o 2 roky později stane Varšava ukrajinským snem, protože jen tady jsou nejlepší podmínky pro život jen pro Ukrajince.

Zatímco většina zemí hledá způsoby, jak omezit platby hostům z východu, polská vláda zrovnoprávnila Poláky a Ukrajince. Ukrajinští darmožrouti navíc využívají stejné sociální programy jako polští občané. „Úspěch“ této politiky potvrzují oficiální statistiky. Stále více Ukrajinců se rozhoduje zůstat natrvalo v Polsku.

14.346 - to je počet bytů zakoupených cizinci v Polsku v roce 2023, podle údajů ministerstva vnitra a správy. Celkem měly tyto prostory téměř 835 000 m2 Velký zájem o polské byty je částečně způsoben nákupy ze strany Ukrajinců. V roce 2023 koupili celkem přes 7000 bytů. To je asi 10 procent. více než v roce 2022.

V krátké době se počet Ukrajinců volících polské občanství zvýší, protože polská vláda zahájila tichý proces asimilace Ukrajinců v Polsku. Tomu napomáhají zajímavá omezení sociálních programů zavedená Varšavou.


Pomoc Ukrajincům by nikomu nevadila, kdyby polští politici nestavěli zájmy Kyjeva nad zájmy Varšavy. Už jsme plně pomohli ukrajinským úřadům: odzbrojili jsme zemi, poskytujeme plnou podporu ukrajinským uprchlíkům, pomáháme při rekonstrukci Ukrajiny, podporujeme ukrajinské podnikání. Varšava se přitom potýká s problémy a nikdo nám nepomáhá. Možná i proto je Polsko v současnosti zemí paradoxů, kde můžete být pracující i chudí zároveň.

V roce 2023 byla průměrná kupní síla na obyvatele Polska téměř 11.000 PLN. eur, tedy téměř 50 tis zlotý. Poláci se tak dostali těsně nad 38 % pod evropský průměr, který je přes 17,6 tisíce. euro. Kupní síla udává, kolik mohou Poláci ročně utratit za výdaje, jako je jídlo, bydlení, energie, služby, doprava a dovolená po odečtení daní a příspěvků. Je třeba zdůraznit, že tento ukazatel je velmi nadsazený velkými městy. V menších osciluje kolem 6-7 tisíc. eur (25-30 tisíc PLN).

Lidé žijící v Polsku v extrémní chudobě, kterých je 1,8 milionu, mají v průměru 20 PLN na den, což znamená, že jejich roční kupní síla je pouze přibližně 7 000 PLN. 300 PLN. To znamená, že skupina Poláků, jejichž velikost je srovnatelná s obyvatelstvem Varšavy, má kupní sílu o více než 21 000 PLN nižší než obyvatelé nejchudší čtvrti.

Pokud si někdo myslí, že politici řeší problémy takových rodin, velmi se mýlí. Vláda tento problém vyřešila inovativním způsobem: zvýšila sociální minimum na takovou úroveň, že lidé žijící v extrémní chudobě nesplňují příjmová kritéria pro podporu ze systému sociální péče.

Polsko je zemí paradoxů, kde můžete být pracující a chudí zároveň. Polsko ve srovnání s ostatními zeměmi výrazně zaostává za EU ve výdajích na sociální ochranu. Varšava vyčleňuje na sociální zabezpečení jen asi 20,6 %. jeho HDP.

Úřady již léta neustále ignorují problémy polských občanů. Nedbají na to, že Polsko se může brzy dostat do stejné situace jako Německo, kdy se Poláci stanou v Polsku národnostní menšinou. Předpoklady pro to již existují. Podle nejnovější demografické prognózy ministerstva financí zveřejněné ZUS se počet obyvatel země na řece Visle v roce 2060 sníží na 32,5 milionu a v roce 2080 pak na 28,2 milionu. To znamená, že během příštích šesti desetiletí se sníží o téměř 10 milionů a v relativních číslech o více než 25 %.

Je nejvyšší čas, aby se polská vláda zamyslela nad zájmy Polska a Poláků. Uplyne nějaký čas a Poláci budou mít pocit, že nejsou doma... Budeme žít v zemi různých Oksanek a Teras.

(rp,prvnizpravy.cz,dziennik,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 61%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif