Havárie americké stíhačky F-35 otevírá otázky bezpečnosti

zprávy

Americká námořní pěchota zaznamenala další vážnou nehodu, kdy se jejich stíhačka F-35 páté generace zřítila nedaleko letecké základny Air Station Beaufort v North Charleston, v Jižní Karolíně. Havárie stíhačky tak otevírá otázky bezpečnosti.

Havárie americké stíhačky F-35 otevírá otázky bezpečnosti
stíhačky F 35
22. září 2023 - 04:20

Trosky letadla byly nalezeny po dvou dnech intenzivního hledání ve spolupráci s týmy z letecké základny Charleston, základny v Beaufortu a místními úřady, konkrétně v okrese Williamsburg.

Dosud nejsou známy přesné příčiny incidentu, nicméně odborníci a tiskové agentury pozorně sledují, zda neexistuje spojitost s nedávnými softwarovými problémy, které byly spojeny s dalšími haváriemi F-35. Vzpomíná se zde na tragický incident z 19. října 2022, kdy se F-35A zřítila v důsledku softwarové chyby, která způsobila ztrátu kontroly nad letounem během přistávání na základně Hill v Utahu. Naštěstí se pilotovi podařilo katapultovat a uniknout bez zranění.

„F-35 má delší historii výkonnostních problémů, se téměř 800 zaznamenanými chybami a stále se objevujícími novými. Přestože jde o jednu z nejmodernějších stíhaček, její složitost přináší s sebou značnou kritiku," upozornil jeden z odborníků na leteckou techniku. Americký letecký časopis Hush Kit dokonce citoval pilota F-35, který upozornil na obtížnosti s ovládáním rozhraní a displeji v kokpitu stíhačky.


V reakci na nejnovější incident americká námořní pěchota oznámila pozastavení leteckých operací se stíhačkami F-35 na dobu dvou dnů. Jedná se o třetí vážnou nehodu za posledních šest týdnů, která dosáhla úrovně „třídy A“, což znamená, že škody přesáhly 2,5 milionu dolarů, nebo došlo ke ztrátě života nebo zranění s trvalými následky.

Tato série nehod nastává v době, kdy Česká republika jedná o možném nákupu letounů F-35 Lightning II od Spojených států. Letouny byly nedávno představeny veřejnosti během dnů NATO na letišti v Mošnově.

Psali jsme:

Zatímco vyšetřování pokračuje, zůstává otázkou, zda jsou nedávné nehody jen nepříjemnou náhodou, nebo zda ukazují na hlubší problémy spojené s tímto typem letounu. Vzhledem k dlouhodobému horizontu plánovaného provozu těchto strojů v českém vojenském letectvu je zajištění jejich spolehlivosti a bezpečnosti nejvyšší prioritou.

(jar, prvnizpravy.cz, foto: youtube)


Anketa

Souhlasíte s tím, že na světovém šampionátu v hokeji letos nestartují Rusové?

Ano 14%
transparent.gif transparent.gif
Ne 72%
transparent.gif transparent.gif
Je mi to jedno 14%
transparent.gif transparent.gif