Íránské ozbrojené síly ukázaly novou hypersonickou střelu

zprávy

Íránské ozbrojené síly předvedly veřejnosti svou novou doma vyvinutou hypersonickou balistickou střelu s názvem Fattah. Podle informací z polooficiální tiskové agentury Tasnim byly při slavnostní přehlídce v pátek 22. září 2023 v Teheránu ukázány celkem čtyři tyto střely.

Íránské ozbrojené síly ukázaly novou hypersonickou střelu
Íránská hypersonická střela
23. září 2023 - 06:20

Akce, která se konala v íránském hlavním městě Teheránu, byla součástí Týdne posvátné obrany připomínající výročí íránsko-irácké války v letech 1980-1988. Přehlídky se zúčastnil íránský prezident Ebrahim Raisi společně s vysokými vojenskými představiteli.

Podrobné specifikace střely Fattah, kterou Tasnim zveřejnil, ukazují, že jde o dvoustupňovou střelu schopnou zasáhnout cíle v dosahu až 1400 km s rychlostí 13 Mach, což je přibližně 16 000 km/h. Fattah je navíc vybavena speciálním motorem na tuhé palivo a pohyblivými tryskami, což jí umožňuje manévrovat ve všech směrech, a to jak v zemské atmosféře, tak i mimo ni.


Tato veřejná ukázka byla první od odhalení rakety Fattah v červnu, kdy se uzavřené prezentace zúčastnil také prezident Raisi.

Přehlídka však nebyla jen o střele Fattah. Íránské ozbrojené síly vystavily také další vojenskou techniku. K vidění byla například řízená střela dlouhého doletu Paveh s operačním dosahem 1650 km, systém protivzdušné obrany Dey 9 či protiraketový obranný systém pojmenovaný po Shahidu Qassem Soleimanimu. Informace o těchto systémech poskytla agentura Iranian Students' News Agency.

(böhm, ISNW, foto: repro: tasnim)


Anketa

Souhlasíte s tím, že na světovém šampionátu v hokeji letos nestartují Rusové?

Ano 13%
transparent.gif transparent.gif
Ne 73%
transparent.gif transparent.gif
Je mi to jedno 14%
transparent.gif transparent.gif