IW varuje před kolapsem trhu s plynem v EU: Každý bude bojovat za sebe

zprávy

Když přijde na řadu strkanice, bojuje přirozeně každý za sebe. Plynové drama se proto pro EU stává brutálním zátěžovým testem.

IW varuje před kolapsem trhu s plynem v EU: Každý bude bojovat za sebe
Michael Hüther, Ředitel Institutu německé ekonomiky
16. července 2022 - 10:27

Ředitel Institutu německé ekonomiky (IW) Michael Hüther už varuje před kolapsem evropského trhu s plynem. „V Evropě plyn proudí tam a zpět mezi zeměmi, EU musí zajistit, aby plyn mezi zeměmi dále proudil, i když se ruské dodávky zastaví,“ řekl ekonom pro „Welt am Sonntag“. Nesmí dojít k situaci, kdy jednotlivé země zastaví dodávky do sousedních zemí.

„Je to v zájmu Evropy i v zájmu Německa, které si vyměňuje plyn se všemi sousedními zeměmi.“ Hüther varoval před opakováním situace po vypuknutí pandemie Covid, kdy některé země EU uzavřely své hranice a kamiony byly zablokované na hranicích a hrozilo zhroucení evropských dodavatelských řetězců.

„Pokud země EU budou myslet jen na sebe a přeruší toky plynu do sousedních zemí, hrozí kolaps evropského trhu s plynem s ničivými důsledky pro společnosti a spotřebitele. Zastavení výroby v průmyslu je pak téměř jisté,“ je přesvědčen Michael Hüther.

Evropská komise zveřejnila 20. července svůj tzv. „Zimní plán“, který má EU připravit na zastavení dodávek ruského plynu.

Ale stane se to tak, zatímco Habeck a Baerbocková budou dál žebrat, ostatní země EU zavírají své plynové přepážky, protože se přirozeně cítí zavázány vlastním lidem, což samozřejmě nepřipadá v úvahu pro Zelené (paní Baerbocková, která právě poslala mnoho milionů eur od německých daňových peněz do Moldavska, i když německé obyvatelstvo bude pravděpodobně muset v zimě mrznout a hladovět).

Takže by se EU mohla rozpadnout. Vzal to Putin, starý stratég, v úvahu?



A další hororová hláška na toto téma:

V případě nouze v dodávkách plynu bude tým krizového řízení Spolkové síťové agentury pracovat nepřetržitě ve směnách, aby rozhodl, kteří spotřebitelé budou ještě zásobováni plynem. Oznámilo to Spolkové ministerstvo hospodářství v reakci na žádost levice v Bundestagu, jak informovaly noviny mediální skupiny Funke (sobotní vydání). „V případě nouze by za jednotlivá rozhodnutí odpovídal výhradně tým krizového řízení Spolkové agentury pro sítě," uvedl list.

„V provozu 24/7 mohou rozhodovat směny po 12 až 15 lidech.“ Členové krizového týmu jsou tedy „momentálně nepřetržitě“ připraveni na své role. Předpoklady pro rozhodování o distribuci plynu v akutní krizové situaci případ od případu však zatím neexistují, jak vysvětluje ministerstvo.

„Jednotlivá rozhodnutí lze činit ve velkém měřítku až po dokončení IT infrastruktury, metrik, sběru dat a komunikačních procesů, které se právě nastavují,“ uvedlo ministerstvo na dotaz Die Linke, „na „stavbě“ infrastruktury  a jejím dokončení aktuálně pracuje téměř 30 lidí.“

Die Linke kritizuje, že úřad není se svými opatřeními dále.

„Všichni doufáme, že nouzový plán pro dodávky plynu nebude muset být realizován, a to i proto, že Spolková síťová agentura ještě není schopna rozhodovat o tom, kdo by měl ještě dostat plyn a kdo by neměl," řekl Jan Korte, předseda parlamentního klubu Die Linke pro noviny mediální skupiny Funke (sobotní vydání). Korte vyzval k politickému postoji spolkové vlády a diskusi o prioritách distribuce plynu, dokud nebude možné realizovat jednotlivá rozhodnutí. „To se musí stát nyní, jinak spolková vláda uvrhne zemi do chaosu nepřipravená.“

(rp,prvnizpravy.cz,jouwatch,foto:arch.)




Anketa

Měla by Danuše Nerudová odstoupit z kándidátky STANu do eurovoleb?

Ano 74%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 12%
transparent.gif transparent.gif