Izrael čelí kritice OSN za plán zaplavit tunely v Gaze

zprávy

V posledních zprávách OSN varovalo Izrael před plánem zaplavit tunely v pásmu Gazy slanou vodou, s upozorněním, že to může mít vážné důsledky pro civilisty a životní prostředí. Vydáno varování izraelské vládě.

Izrael čelí kritice OSN za plán zaplavit tunely v Gaze
Tunely v Gaze
16. prosince 2023 - 07:22

Úřad Vysokého komisaře OSN pro lidská práva uvedl, že zaplavení tunelů v Gaze slanou vodou by mohlo mít vážné negativní dopady na lidská práva, včetně dlouhodobých účinků. Bylo zdůrazněno, že takový krok by mohl ohrozit nezbytné zdroje pro přežití civilistů.

V prohlášení bylo zmíněno, že tato akce by mohla vést k rozsáhlým a dlouhodobým škodám na životním prostředí, s důrazem na nutnost ochrany civilistů.

Americký tisk: Izrael realizuje 'hrůzný plán'

Podle zprávy deníku The Wall Street Journal z 12. prosince američtí činitelé tvrdí, že Izrael zahájil plán zaplavit tunely Hamasu v Gaze mořskou vodou, který bude proveden pomocí sedmi různých čerpacích systémů.

Izraelské rodiny a příbuzní zajatců, propuštěných z Gazy, vyjádřili svůj nesouhlas s plánem izraelské armády zaplavit tunely vodou premiéru Benjaminu Netanjahu.

Biden zdrženlivý ve svém postoji

Americký prezident Joe Biden ve svém prohlášení z 13. prosince uvedl, že nemůže potvrdit přítomnost rukojmí v tunelích v Gaze, které mají být zaplaveny mořskou vodou. Biden uvedl, že existují tvrzení, že v tunelích nejsou žádní rukojmí, ale nemůže to s jistotou potvrdit.



OSN: Po ukončení konfliktu proběhne vyšetřování v Gaze

OSN oznámila, že po ukončení bojů v Gaze zřídí vyšetřovací komisi, která prozkoumá ztráty na životech mezi zaměstnanci OSN a škody na zařízení OSN.

Mluvčí OSN Stephane Dujarric reagoval na otázky o údajných popravách žen, dětí a kojenců izraelskými vojáky v škole v Džabáliji, říkajíc, že neviděli přímo tuto událost, ale viděli záběry zničení školy patřící UNRWA.

Dujarric potvrdil, že OSN odsuzuje útok, který vedl k zničení školy UNRWA, a uvedl, že po konfliktu se uskuteční vyšetřování OSN týkající se ztrát na životech zaměstnanců OSN a škod na zařízení OSN, píše server Haber7com.

Vysoký počet hlasů pro rozhodnutí je jasným poselstvím mezinárodnímu společenství. Na otázku týkající se rozhodnutí OSN, které bylo přijato s 153 hlasy "pro" a vyzývá k okamžitému humanitárnímu příměří v Gaze, Dujarric odpověděl, že generální tajemník OSN Antonio Guterres opakovaně vyzýval k humanitárnímu příměří jak v soukromých rozhovorech, tak veřejně. Uvedl, že vysoký počet hlasů pro rozhodnutí posílá jasný signál mezinárodnímu společenství.

Psali jsme:

Dujarric dále uvedl, že generální tajemník bude nadále vyvíjet tlak a usilovat o dosažení humanitárního příměří.

V souvislosti s humanitárními snahami OSN v Gaze Dujarric poznamenal, že i přes snahu zvýšit pomoc je situace komplikována zejména kvůli bojům. Zmínil také, že přechodový bod Rafah je primárně určen pro pěší, a proto je potřeba více kontrolních bodů pro lepší přístup.

(jk, haber7com, foto: repro: scripps news)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 62%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif